Depremin ardından sel vurdu: Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor

son dakika Adıyaman Şanlıurfa Gündem haberleri

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından bölge, şimdi de kuvvetli yağışlara teslim oldu. Birbiri ardına gelen afetlerle sarsılan Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor. Meteoroloji ise, kuvvetli yağışların bu akşam geç saatlere kadar etkili olacağını açıkladı.

Deprem faciasıyla sarsılan Adıyaman ve Şanlıurfa, şimdi de sel nedeniyle felaketi yaşıyor. 

Bölgede etkili olan kuvvetli yağışlar, can almaya devam ediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, deprem bölgesindeki kuvvetli yağışların bu akşam geç saatlere kadar etkili olacağını bildirdi.

Depremin ardından sel vurdu: Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor - Resim : 1

CAN KAYBI 14'E YÜKSELDİ

Faciaya ilişkin son açıklama, İçişleri Bakanı Soylu'dan geldi. Soylu, bölgede etkili olan sel nedeniyle Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Soylu, Haliliye'de yağış miktarının metrekareye 129 kilogram, Karaköprü'de ise 120 kilogram olduğunu bildirerek, "Yani bu uzun zamandan beri hele de mevsim şartlarına bakıldığı zaman burada görülmemiş bir yağış miktarı. Bu, bahsettiğim derelerin taşmasına sebebiyet verdi ve bu derenin kenarındaki alanları da etkiledi." dedi.

"ŞANLIURFA'NIN KIRSAL İLÇELERİNDE, MAHALLELERİNDE TARAMALAR YAPILDI"

Soylu, belediyelerin sahada çalıştığını, bakanlarla birlikte yeni görevlendirmeler de yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sabaha kadar da çalışılacak, hem rüsubat hem çamur temizlenmeye çalışılacak. Hasar tespit çalışmaları da başladı. Sayın Maliye Bakanımız da talimatladılar. Defterdarımız ve vali yardımcımızla beraber kurulan ekipler, yarın ilk tespitlerle gerek evlerde ve konutlarda hasarlar var, onlara böyle ilk bir pey ödemeyi gerçekleştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da burada bahsettiğimiz, anlattığımız tüm bilgileri sayın bakanlarımızla beraber arz ettik. Neler yapmamız lazım geldiği hususunda kendi talimatlarını da almış olduk. Şanlıurfalı hemşerilerimize geçmiş olsun. Deprem bölgesinden geldik, deprem bölgesinde çalışıyoruz, çalışmalarımız devam ediyor ama bu selin ilk tahribatları giderilene kadar hep birlikte buradayız, çalışacağız. Vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu esnada Şanlıurfa'nın kırsal ilçelerinde, mahallelerinde taramalar yapıldı, genel anlamda bir olumsuzluk yok. Tahribatlar var ama hayatın olağan akışını tamamen etkileyecek ve ortadan kaldıracak, yani merkezde gördüğünüz hal gibi bir halle karşı karşıya değiliz, oralarda da çalışıyoruz."

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

Şanlıurfa'da hayatını kaybeden 12 kişiden 11'inin isimleri belirlendi. Sel sularına bodrum katta yakalanan 5 kişilik yabancı uyruklu ailenin de hayatını kaybettiği felakette ölenlerin isimleri şu şekilde açıklandı:

"Kibar Polat, Naile Polat, Emine Başbuğ, Muhammed Sabuncu, Ömer Faruk Bayaslan, Halil Çoban, Beyem El Derviş, Futeyim El Şahir, Zehra El Beyt, Teybe El Derviş ve Halit El Derviş."

Depremin ardından sel vurdu: Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor - Resim : 2

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Şanlıurfa Valiliği, felaket nedeniyle okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu.

Açıklamada, "Şiddetli sağanak yağışın beraberinde getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime 16.03.2023 tarihinde 1 gün ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki hamile ve engelli kamu görevlilerimiz de yarın idari izinli sayılacaktır." ifadelerine yer verildi. 

HASTANE TAHLİYE EDİLDİ

Sel felaketinin ardından su basan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören hastaların tahliye edilmesine karar verildi. Karar sonrası çok sayıda ambulansla servisteki hastalar, kentteki diğer hastanelere sevk edildi. 

Depremin ardından sel vurdu: Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor - Resim : 3

VATANDAŞLARA "EVLERİ BOŞALTIN" UYARISI

Şanlıurfa Valiliği, devam eden sağanak nedeniyle dere ve kanal yataklarına yakın evlerde ikamet eden vatandaşları, evlerini boşaltması konusunda uyararak, gerekmedikçe evlerinden ve güvenli alanlardan ayrılmamalarının önem arz ettiği belirtildi.

Depremin ardından sel vurdu: Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor - Resim : 4

METREKAREYE 170 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, sel felaketinin yaşandığı kentte ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını duyurdu. Metrekareye 170 kilo yağışın düştüğü ve yaşanan afetin son 65 yılın en büyüğü olduğu belirtilen açıklamada, 4 bin 895 kişinin çağrı merkezini arayarak yardım talebinde bulunduğu vurgulandı. Saat 04.00'dan itibaren gelen ihbarlar doğrultusunda 700 farklı noktada çalışma yapıldığını belirten belediye yetkilileri, sel mağduru vatandaşların kent merkezi ve ilçelerdeki 17 kadın destek merkezinde misafir edildiğini bildirdi.

BAKAN KOCA'DAN SON DURUMA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sel felaketinden Şanlıurfa'da 60, Adıyaman'da 8 kişinin etkilendiğini, genel sağlık durumlarının ise iyi olduğunu açıkladı. 

Koca, açıklamasında şunları kaydetti:

"Olaydan Şanlıurfa'da 60, Adıyaman'da 8 kişi etkilenmiştir. Genel sağlık durumları iyidir. Adıyaman'da 2, Şanlıurfa'da 3 kişinin kayıp olduğu öğrenilmiştir. Olay yerine Şanlıurfa'da 93 ambulans ve 3 UMKE timi, Adıyaman'da 5 ambulans ve 3 UMKE timi görevlendirmesi yapılmıştır. Gereken sağlık hizmetleri muntazam şekilde verilmektedir.

Şanlıurfa'da meydana gelen selde, Eğitim ve Araştırma Hastanemizin eksi birinci katı olaydan etkilenmiş, tedavisi bu katta yapılan hastaların nakli görevlendirilen ambulanslar ile sağlanmıştır. Bilhassa, depremin sonuçlarına karşı büyük mücadele verdiğimiz bugünlerde, Allah benzer olaylardan korusun."

Depremin ardından sel vurdu: Adıyaman ve Şanlıurfa'da can kaybı yükseliyor - Resim : 5

KÖPRÜLÜ KAVŞAKTA ARAMALAR SÜRÜYOR

Çok sayıda aracın sürücüsü ve yolcusuyla birlikte mahsur kaldığı köprülü kavşakta arama çalışmaları 18 saatten bu yana aralıksız bir şekilde devam ediyor. Ekipler, bir yandan araçları iş makineleri ile su altından çıkarırken bir yandan da ellerindeki çubuklarla kayıp bir kişinin bulunması için çalışma yürütüyor. Güvenlik çemberine alınan kavşakta bazı vatandaşların ise meraklı bekleyişi devam ediyor.

 

Kaynak: AA

son dakika Adıyaman Şanlıurfa sel