Cumhurbaşkanı Erdoğan: 104 amiralin bildirisi art niyetli bir girişimdir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 2 saat 10 dakika süren değerlendirme toplantısı sonrası 104 emekli amiralin bildirisine ilişkin açıklama yaparak "Geçmişi bildirilerle dolu ülkede bir gece yarısı emekli amirallerin böyle bir girişimi kabul edilemez. Kesinlikle art niyetli girişim" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı değerlendirme toplantısı sona erdi. Toplantı 2 saat 10 dakika sürdü.Toplantının ana gündem maddesi ise Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin ortak bildiriye imza atan 104 emekli amiral.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘104 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlanan bildiriyle ilgili re’sen soruşturma başlattı. 104 emekli amiralin yayınladığı bildiri sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, "04/04/2021 tarihinde bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında paylaşılan '103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayımlandığı belirtilen bildiri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesinde yazılı 'Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma' suçundan re'sen soruşturma başlatılmıştır" denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

"BİLDİRİ ART NİYETLİ BİR GİRİŞİMDİR"

Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli girişim. Geçmişi bildirilerle dolu ülkede bir gece yarısı emekli amirallerin böyle bir girişimi kabul edilemez. Bu tarz ifadeler dünyanın her yerinde demokrasiye saldırı olarak kabul edilir. Bildiri yayınlanır yayınlanmaz tüm siyasetçilerin güçlü bir duruş sergilemesini beklerdik. Tavır koyan siyasi partilere ise şükranlarımı sunuyorum. Ana muhalefet partisini bir kez daha demokrasiden yana tavır almaya çağırıyoruz.

Emekli amirallerin vazifesi 104 tanesi bir araya gelerek siyasi bir tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayımlamak değildir, aynı şekilde hiçbir emekli kamu görevlisinin de topluca böyle bir yola tevessül etme hakkı yoktur. Biz bu amirallerin diplomatların ve diğerlerinin son dönemde Suriye'den Libya’ya Doğu Akdeniz'den Ege'ye Kıbrıs'tan Karabağ kadar verdiğimiz mücadelelerin hiçbirinde bir araya gelerek ülkeleri için Destek Bildirisi yayınladıklarını görmedik.

"DAHA İYİSİNİ BULANA KADAR MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'NE BAĞLI KALACAĞIZ"

Daha iyisini bulana kadar Montrö Sözleşmesi'ne bağlı kalacağız. Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağ yanlıştır. Montrö'nün ülkemize sağladığı kazanımları önemli görüyor, daha iyisi için imkan bulana kadar bu sözleşmeye bağlılığımızı sürdürüyoruz.

Yapılan açıklamada 2 temel iddia ortaya konmaktadır. 1. Montrö anlaşmanın tartışmaya açılmasıdır. 2. basında yer alan bazı görüntülerdir.

Boğazların statüsüyle ilgili sorunların çözümü sonraki yıllara bırakılmıştır. 1936 yılında boğazlarla ilgisi olmayan devletler Montrö sözleşmesini imzaladık. Dönemin şartlarında önemli bir kazanımdır. Boğazlardaki gemi trafiğinin yer yer seyir trafiğini tehdit edecek olması da meselenin ayrı boyutudur. Bu sözleşmeyle ilgili diplomaside medyada bir çok görüş ortaya konulmuştur. Bugün de sözleşme tüm boyutlarıyla tartışmaya devam etmektedir.

"BUNUN MÜNFERİT BİR HADİSE OLDUĞU AÇIKTIR"

Geçmişte cübbeleriyle siyasileri hedef alanları demokrasi adına eleştirmiştir. Biz geçmişte milli iradeyi çiğneyen askerlerin yaptıklarını demokrasi adına doğru bulmadığımızı açıkça ifade etmiştik. Bugün de aynı noktadayız. Bunun münferit bir hadise olduğu açıktır. Söz konusu görüntünün yayınlandığı gün silahlı kuvvetlerimiz kendi içinde detaylı bir soruşturma yapmış ve sonuca bağlamıştır.

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüs Ankara İstanbul Amiral