Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'li Özkoç'a tazminat davası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'li Özkoç'a tazminat davası!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'li Engin Özkoç hakkında 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı ve suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında "cumhurbaşkanına hakaret"ten soruşturma başlatmış, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un TBMM'de yaptığı basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli sözler sarf edildiğinin tespit edildiği belirtilmişti. Açıklamada, Özkoç'un Twitter hesabından yaptığı paylaşım ve TBMM'deki konuşma içeriğinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde düzenlenen "cumhurbaşkanına hakaret" suçu kapsamında kaldığının değerlendirildiği ve hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" suçundan resen soruşturma başlatıldığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarından Hüseyin Aydın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hadsiz ve edepsiz açıklamaları nedeniyle, Engin Özkoç aleyhine 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açtık. Ayrıca Cumhurbaşkanına hakaret suçundan suç duyurusunda bulunduk. Konunun sonuna kadar takipçi olacağız." dedi. 

DAVA DİLEKÇESİNDEKİ İFADELER

Davalı, dava konusu edilen konuşmasında Sayın Cumhurbaşkanımızı "BOP EŞBAŞKANI OLMAKLA, ABD'NİN EMPERYALİST ÇIKARLARINA UYGUN HAREKET ETMEKLE, MÜSLÜMANLARIN KATLEDİLMESİNİ SAĞLAMAKLA, BU KADAR ÇOK MÜSLÜMANIN KATLEDİLMESİNİN NEDENİ OLMAKLA, KENDİSİNE APTAL YAKIŞTIRMASINDA BULUNAN TRUMP’IN KOŞA KOŞA KUCAĞINA GİTMEKLE, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİ İTİBARSIZLAŞTIRMAKLA, KİRLİ POLİTİKA YÜRÜTMEKLE, ÜLKEMİZİN BİRLİĞİ VE BÜTÜNLÜĞÜNE, VATANIN BİRLİĞİNE VE BAYRAĞIMIZIN KIPKIZIL RENGİNE İHANET ETMEKLE, AMERİKAN VE RUS EMPERYALİZMİNİN EŞ BAŞKANI OLMAKLA, BAŞKOMUTANLIK SIFATINA LAYIK OLMAMAKLA, KENDİ EVLATLARINI ZENGİNLEŞTİRMEK VE ONLARA PARALARI SIFIRLATMAKLA" itham etmiş; Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarını ve itibarını zedeleyecek biçimde kendisine ısrarla "HAYSİYETSİZ, ONURSUZ, ŞEYTAN, ŞEREFSİZ, HAİN, VATAN HAİNİ" şeklinde hitap etmiştir.  

Öncelikle şu hususu ifade etmek gerekir ki, davalının açıklamaları meşru siyasi muhalefetin bir parçası olarak değerlendirilemez. Tarihimizde hiçbir Cumhurbaşkanı, bu kadar hadsiz ve düzeysiz bir üslupla hedef alınmamıştır. Davalının açıklamaları, devletimizin tüm kurumlarıyla hayati bir mücadele yürüttüğü bir dönemde, toplumu kışkırtmak, birlik ve beraberliğimizi tahrip etmek, terörle mücadele eden kurumlarımızın moral ve motivasyonu bozmak, ordumuzun başkomutanı konumundaki Sayın Cumhurbaşkanımızı itibarsızlaştırmak amacıyla yapılmış açık bir provokasyon niteliğindedir.

Kişinin üslubu kişiliğinin bir yansıması, sahip olduğu değerlerin dışa vurma biçimidir. Davalının, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız ve mesnetsiz ithamları ve üslubu, bir insana yakışmayacak ölçüde düzeysiz, seviyesiz ve ahlak dışıdır. Bu nitelikte sözlerin, pozisyonu itibariyle sorumlu davranması gereken davalıdan sadır olması, ülkemiz için büyük bir talihsizliktir.

 Ayrıca Davalının konuşmasında ileri sürdüğü iddiaların tamamı gerçek dışıdır. Bu iddialarla ilgili olarak daha önce çeşitli vesilelerle açıklama yapılmış, iddiaların haksız ve mesnetsiz olduğu vasat zekaya sahip bir kişinin anlayabileceği şekilde izah edilmiştir. Ancak aynı iddiaların tekrarlanmasından anlaşılacağı gibi davalı, gerçeklerle yüzleşmek yerine inandığı yalanların konforunda yaşamayı sürdürmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle davalının konuşmasında geçen haksız ve mesnetsiz iddialarıyla ilgili olarak ayrıca cevap vermeye gerek görülmemiştir. Ancak bu vesileyle şunu ifade etmek gerekir ki gerçeklerin bu ölçüde çarpıtılması, yalanın bu kadar rahat ifade edilebilmesi, hakaret ve iftiranın bu denli olağanlaştırılması geçmişte örneklerini pek çok kez müşahede ettiğimiz bir FETO ahlakıdır.

Davalının şehit vermemizin sebebi olarak Sayın Cumhurbaşkanımızı göstermesi ve Müslümanın kanının akıtılmasına Sayın Cumhurbaşkanımızın neden olduğunu söylemesi iftira niteliği taşıyan ve Sayın Cumhurbaşkanımız için katlanılması mümkün olmayan ifadelerdir. Davalının Cumhurbaşkanımıza atfen söylediği “HAYSİYETSİZ, ONURSUZ, ŞEYTAN, ŞEREFSİZ, HAİN, VATAN HAİNİ” gibi ifadeler, hukuken himaye edilemeyecek ve eleştiri olarak kabul edilemeyecek, düzeysiz, seviyesiz açık hakaret teşkil eden açıklamalardır. Yine, davalı, konuşmasında yer alan Fetullahçı Terör Örgütü tarafından yasa dışı elde edilmiş, montajlanmış ve kurgulanmış dinleme kayıtlarına dayanarak Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik iftira ve yalanlar, CHP’nin kurumsal kimliği kullanılarak yapılan FETÖ propagandasından başka bir anlam ifade etmemektedir. Davalının dava konusu edilen açıklamalarının hiçbiri düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde değerlendirilip hukuken mazur görülemeyecek açıklamalar olup söz konusu husus emsal mahiyetteki Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarıyla da desteklenmiştir. Ayrıca söz konusu ifadeler sebebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda da bulunmuştur. Nitekim Anayasa Mahkemesi’ne yapılan 2014 / 1577 numaralı başvuru hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen 25.10.2017 tarihli kararda; ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığı ve kaba, aşağılayıcı, küçük düşürücü, abartılı kişisel saldırı içeren sözlerin – olayın tarafları ve konuşmanın çerçevesi politik alanda kalsa bile – kabul edilebilir sınırları aşması nedeniyle siyasi bir tartışma içindeki bir görüş olarak değerlendirilemeyeceği ifade edilmiş durumdadır.

Açıklanan sebeplerle manevi tazminat talebinin yasal koşulları oluşmuştur ve hükmedilecek manevi tazminat miktarının caydırıcı olması gerekmektedir. Açıklanan sebeplerle davalının 04.03.2020 tarihli konuşması için 1.000.000,00- (Bir Milyon) TL manevi tazminatın haksız fiil tarihi olan 04.03.2020 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline, söz konusu kararın masrafı davalıya ait olmak üzere yüksek tirajlı bir günlük gazetede yayımlanmasına, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesi talepli dava ikame edilmiştir.

ENGİN ÖZKOÇ NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Haysiyetsizdir, onursuzdur, şerefsizdir, alçaktır, haindir" ifadelerini kullanmıştı, CHP'li Engin Özkoç da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aynı sözlerle yanıt verdi. Bunun üzerine Özkoç’a "Cumhurbaşkanı'na hakaret" soruşturması açıldı. 


son dakika son dakika haber cumhurbaşkanı erdoğan CHP Engin Özkoç tazminat davası