SON DAKİKA! Bilim kurulu sona erdi! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş açıklamalar

Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca koronavirüs
SON DAKİKA! Bilim kurulu sona erdi! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş açıklamalar

Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üstü için ilaç dağıtımının başladığını duyurdu. Omicron kaynaklı vakaların düşüşe geçtiği belirtilen açıklamada, yerli aşı TURKOVAC'ın dağıtımı hakkında detaylar da paylaşıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Bakan Koca toplantı sonrası yazılı açıklamada bulundu. 

Kritik toplantının ardından alınan kararlar şöyle:

“GELECEK İKİ HAFTA İÇİNDE ÖNEMLİ DÜŞÜŞLER BEKLENMEKTEDİR”

1. Son dönemde Omicron varyantı kaynaklı olarak artan vaka sayılarının düşüşe geçtiği izlenmektedir. Omicron varyantı kaynaklı vakaların en yüksek olduğu İstanbul’da vaka sayıları son 10 günde %62 oranında azalmıştır. Bu durum diğer illerimiz için de benzer seyirdedir. Geçtiğimiz hafta başından itibaren vaka sayılarında düşüş başlamıştır. Gelecek iki hafta içinde önemli düşüşler beklenmektedir.

“HASTANEYE YATIŞLARDA %28 ORANINDA DÜŞÜŞ”

2. Son 1 hafta içinde hastaneye yatışlarda %28 oranında düşüş yaşanmıştır. Sağlık kapasitemiz zorlanmadan en yüksek vaka sayılarının yaşandığı dönemde sorun yaşanmamıştır.

"65 YAŞ ÜZERİ İÇİN İLAÇ DAĞITIMI BAŞLADI"

3. Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımına başlanmıştır. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış vatandaşlarımıza Molnupiravir ilacının dağıtımı başlamıştır.

“İKİ HAFTA SONRA AİLE HEKİMLİKLERİNE TURKOVAC AŞIMIZIN DAĞITIMINA BAŞLANACAK”

 4. Yerli aşımız Turkovac’ın tüm illerimize dağıtımı sağlanmış, ilçelere dağıtımına ise başlanmıştır. İki hafta sonra aile hekimliklerine Turkovac aşımızın dağıtımına başlanacaktır. Yerli aşımızın kullanımı tüm vatandaşlarımız için en üst seviyede önerilmektedir.

BAKAN KOCA'DAN AŞI ÇAĞRISI

5. Salgının en çok etkilediği 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın korunması salgın yönetiminin en büyük önceliğidir. Yeni ilacın kullanımı ve hatırlatma dozu aşılarının yapılması kayıplarımızı önemli ölçüde azaltacaktır. Vatandaşlarımız hafif başlayan ve seyreden hastalığı nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırabilmektedirler. Belirti tespit edildiğinde özellikle büyüklerimiz vakit geçirmeden test numunesi vermelidir. Molnupiravir etken maddeli ilacın kullanımına erken başlanması tedavi başarısını çok önemli ölçüde artırmaktadır. Testin hemen yapılması ve ilacın erken dönemde başlanması büyüklerimiz açısından kritik önemdedir.

Kaynak: Haber Global TV

Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son dakika gündem