Bakan Kurum açıkladı... Yıkılan binalarla ilgili çarpıcı veri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, AA Editör Masası'ndaki açıklamasında, yıkılan binaların çok büyük çoğunluğunun 1999 öncesi yapılar ve yapı denetim hizmeti almamış yapılar olduğunu kaydetti. Kurum, binalarla ilgili bir tabloyu da paylaştı.

Son dakika haberi... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AA Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. Kurum, "1999 öncesi yapılan, mühendislik hizmeti almamış, denetime tabi olmamış yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını görüyoruz" dedi. 

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki 43 bin sosyal konutun ihalesini tamamladıklarını, bu konutları da afet bölgesindeki diğer konutlarla eş zamanlı inşa edeceklerini açıkladı.

Bakan Kurum açıkladı... Yıkılan binalarla ilgili çarpıcı veri - Resim : 1

Kurum'un açıklamaları şöyle:

"Bölgede zemin kalitesinin düşük olduğunu görüyoruz. Sıvılaşmanın olduğu noktalarda büyük yıkım yaşandı.

Hasar tespitle birlikte, bina kayıt sistemleriyle binanın verilerini kaydediyoruz ve yıkımın neticelerini, sebeplerini araştırıyoruz. Bu depremde de bunu etüt ettik. 99 öncesi yapılan yapılar depremde tehdit. 1999 öncesi yapılan binaların yüzde 98'i yıkıldı.

"DÜKKANLAR BİNA YANLARINDA OLACAK"

Camilerimizi ve tarihi binalarımızı ayağa kaldıracağız. İhale sözleşmeleri ay sonuna kadar 14 bin 500'e çıkacak. Dükkanları mümkün olduğunca bina altlarına değil, bina yanlarına koyacağız.

Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız ve vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız. Biz, kentsel dönüşüm sürecinin önünü açtık, açmaya da devam edeceğiz. Bu bir milli güvenlik, beka meselesidir.

Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi.

1 yıl diyoruz ama önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi teslim edeceğiz.

Depremin ardından ortaya çıkan molozu çevresel tüm tedbirleri alarak geri dönüşüme alacağız. Dönüştürerek şehirlere zarar vermeyecek şekilde yönetmeye çalışacağız."

Kaynak: Haber Global TV

Murat Kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kahramanmaraş depremi