Bakan Dönmez'den Meclis'te Bartın maden faciası bilgilendirmesi: Sorumlu kimse ortaya çıkartılacak

Gündem haberleri Fatih Dönmez

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, TBMM'de Bartın Amasra'daki maden faciasına yönelik bilgilendirme yaptı. Bakan Dönmez, "Sorumlu kimse ortaya çıkartılacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez, Meclis'te Bartın Amasra'daki maden faciasına ilişkin bilgilendirmede bulundu. 

"Sorumlusu kimse ortaya çıkartılacak" diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, TTK'nın yatırımının yüzde 33'ünün iş sağlığı ve güvenliğine ayrıldığını, tesiste düzenlemelere aykırılık bulunmadığını bildirdi.

Bakan Dönmez'in açıklamaları: Sayın Cumhurbaşkanımızdan Meclis Başkanımıza, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize, STK temsilcilerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere en içten dileklerimle şükranlarımı sunuyorum. 14 Ekim Cuma akşamı 18:10 sıralarında Amasra Müessesesi'nde elim bir maden kazası meydana gelmiştir. Çalışmaları bizzat yerinde koordine ettik, bütün kurumlarımızı teyakkuza geçirdik. Vahim hadisenin metan gazının boşalmasıyla grizu patlamasıyla meydana geldiği değerlendirilmektedir.

Bugün itibarıyla İstanbul'da 6 madencimizin tedavileri devam ediyor. Bartın'daki bütün yaralı madencilerimiz taburcu oldu.

Amasra'da her 37 madencimize 1 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı düşmektedir. Ağustostaki denetimde bir sorun görülmemiştir. 

İDDİALARA YANIT

Kömürün içindeki ile ocaktaki metan miktarı farklıdır. 

Dünya genelinde yürütülen madencilik faaliyetinin birçoğunda delme ve patlatma kullanılmaktadır. Ülkemizde de teknik düzenlemelere riayet edilerek uygulanmaktadır. 

Maden ocağının patlayacağı iddialarına da açıklık getirmek istiyorum. Yeraltı tüm çalışma alanları ve giriş çıkışlarda metan, oksijen, karbonmonoksit ölçümleri sürekli izlenmektedir. Yani işletmemizde aynı uçaklardaki gibi kara kutumuz var. O ana kadar gerçekleşen tüm ölçümler, aşağı ve yukarıdaki görevliler arasındaki telsiz ve telefon konuşması kayıt altında, bunların hepsi incelemeye tabii olacak. En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak. Ben burada birisi kusurlu ya da kusursuz demedim, ilk tespitleri sizlerle paylaşıyorum. 

Kazadan önceki son kayıtlara geliyorum. Saat 18:09'da son kayıt havadaki metan oranının yüzde 1.69 olarak ölçüldüğünü göstermektedir. 18:09'dan sonra kayıt alınamadı. Teknik birimler, bilirkişiler, ocakta yukarıda kayıtlarda bunları tek tek değerlendirecek. Bilirkişi ve denetçiler olayı aydınlığa kavuşturacak. Bu patlamadan sonra önce alandaki görevli tahlisiye ekipleri, ardından da diğer ekipler arama kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlamıştır. Sorumlu kimse ortaya çıkartılacak. 

Kaynak: Haber Global TV

Fatih Dönmez Gündem haberleri