Kemer'de orman yangını! Havadan karadan müdahale sürüyor

Gündem haberleri Çanakkale İzmir Kütahya Antalya

Antalya'nın Kemer ilçesinde pazartesi günü başlayan orman yangını sürerken, İzmir ve Çanakkale'den de yangın geldi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı İzmir’in 3 ilçesinde çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını söyledi. Çanakkale'deki orman yangını da kontrol altında.

Antalya'nın Kemer ilçesinde pazartesi günü çıkan orman yangını da sürüyor. 200 hektarlık alanda etkili olan alevlere 10 uçak, 27 helikopter ve 654 personelle müdahale ediliyor. Aevlerin büyümesine "spot atma" yani, yanan parçanın rüzgar etkisiyle farklı yere sıçraması da etkili oluyor. Haber Global Muhabiri Emre Karaca afet bölgesinden son gelişmeleri aktardı.

ALEVLER KISA BİR VADİ ARASINDA SIKIŞTIRILDI

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangınının henüz kontrol altına alınamadığını, etrafı kara araçlarıyla çevrilerek vadiye sıkıştırılan alevlere hava araçlarıyla müdahale edildiğini bildirdi.

Komşu ülkelerde de büyük yangınların devam ettiğini hatırlatan Tiryaki, "Ülkemizde bu iklim değişikliğine paralel olarak son yıllarda orman yangınlarıyla teşkilatımız başta olmak üzere tüm kamu kuruluşları adeta seferberlik içerisinde. İki günü aşkın süredir devam eden Kemer'deki yangın kontrol altına alınmış olmamakla birlikte arazi koşullarının sarp kayalık, derin vadiler kanyonlarından oluşması nedeniyle karadan müdahale edilememişti." dedi.

Tiryaki, yangının başlamasından 8 dakika sonra hava araçları ve arazözlerin bölgeye intikal ettiğini, helikopter ve uçaklarla söndürme çalışmalarına başlandığını vurguladı.

Hava karardıktan sonra gece görüşüne sahip helikopterle havadan müdahaleye devam edildiğine dikkati çeken Tiryaki şöyle devam etti:

"Yangın kontrol altına alınmamış olmakla birlikte vadiye sıkıştırılmış, etrafı kara araçlarıyla çevrilmiş, hava araçlarıyla da 2 günü aşkın süredir müdahale edilmektedir. Başta turizm bölgeleri olmak üzere yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum yoktur. Şu an itibarıyla boşaltılan köy, yerleşim yeri yoktur. Can kaybı çok şükür insanımız açısından söylüyorum yoktur. Yanan bölgelerde maalesef farklı canlılar, bitkiler olabilir. Elbette bu da çok üzücüdür."

YANGIN KONUSUNDA DUYARLILIĞA DAVET

Kemer'deki yangının için için vadide devam ettiğini aktaran Tiryaki, "Kara araçlarımız yeni açılan yollarla yangın bölgesine belirli mesafede ancak ulaşılabilmiştir. Bölge Beydağları Milli Parkları sınırları içerisinde kalan bir alandır." diye konuştu.

Tiryaki, yangınların önemli bir kısmının insanların ihmalinden dikkatsizliğinden kaynaklandığını işaret ederek herkesi yangın konusunda duyarlılığa davet etti.

Yangının akşam saati olmasına rağmen sıcaklığın 38 dereceyi, nemin yüzde 10'ların altına düştüğü dönemde çıktığını dile getiren Tiryaki, "Dün itibarıyla nem çok düşüktü. Bu koşullar yangına ortam hazırlayan bir durumdaydı. Bugün 3'üncü günümüz, 2,5 günü geride bıraktık. Etrafta dumanların kaplandığını görüyorsunuz. Önümüzdeki saatler itibarıyla inşallah kontrol altına alabileceğimizi söyleyebiliriz. Şu saat itibarıyla tedbirli olmak amacıyla kara araçlarımız, 70'in üzerinde arazöz, helikopter ve uçaklarımızla söndürmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Yangını kontrol altında tutmak için teyakkuzda beklediklerinin altını çizen Tiryaki, alevlerin çoğu kayalıktan oluşan yaklaşık 400 hektarlık bir alanı etkilediğini bildirdi.

Tiryaki, "Hava araçlarıyla son mücadelemizi devam ettiriyoruz. Arazi yapısı nedeniyle karadan bu saat itibarıyla henüz müdahale yapılamamıştır. Uzamasının sebebi budur." açıklamasında bulundu.

Kemer'de orman yangını! Havadan karadan müdahale sürüyor - Resim : 1

ÇANAKKALE'DE ORMAN YANGINI

Çanakkale'de, ormanlık alanda dün gece başlayan orman yangını kontrol altına alındı.

Merkeze bağlı Sarıbeyli köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 35 arazöz, 5 dozer, 8 ilk müdahale aracı, 8 su ikmal aracı, 4 iş makinesi ve 300 personel ile çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin yanı sıra İl Jandarma Komutanlığına ait TOMA ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman ile bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Saat 22.30'da çıkan yangına sabah saatlerinde hava desteği de başladı.

Ekipler, yaklaşık 16 saat süren yangını yoğun çabalar sonucu kontrol altına aldı.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman ile bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Kemer'de orman yangını! Havadan karadan müdahale sürüyor - Resim : 2

İZMİR'DE 3 AYRI NOKTADA ORMAN YANGINI

İzmir'in Ödemiş, Kınık ve Torbalı ilçelerinde  ormanlık alanda yangın çıktı. 

 Kınık ilçesindeki yangın; dün saat 13.00 sıralarında, İbrahimağa mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başladı. Yangının; saman basmada kullanılan bir balya makinesinin yanıp, alevlerin ağaçlara sıçramasıyla başladığı iddia edildi. Rüzgar etkisini artırınca; alevler bölgedeki yerleşim yerleri için de tehdit haline geldi.

Yangının yaklaştığı Çiftlik, Balaban ve Karatekeli mahalleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Kemer'de orman yangını! Havadan karadan müdahale sürüyor - Resim : 3
İzmir'in Torbalı ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı.  Yangın, ekiplerin çalışması sonucu kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Antalya Kemer orman yangını İzmir Kütahya Çanakkale orman yangınları