İMECE uydusu uzaya fırlatıldı

Gündem haberleri Teknoloji Haberleri Uzay haberleri Türkiye Uzay Ajansı

TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı.

Son Dakika Haberi... TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatıldı.

Fırlatma operasyonu bugün saat 09.47'de başarıyla gerçekleştirildi.

ERDOĞAN: TARİHİ BİR ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ

Yerli ve milli yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu olan İMECE, Ankara’da düzenlenen fırlatma törenindeki geri sayım sonucunda uzaya fırlatıldı. Uzaya fırlatılması daha önce 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye saatiyle 09.47’de Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan California Vadenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firması tarafından uzaya yolculuğu başladı. Fırlatmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir video mesajla açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydunun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılana kadar bütün aşamalarda emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki denemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009’da 245 milyar dolar iken, 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten Milli Uzay Programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize doğru koşmaya başladık” diye konuştu.

Bugüne kadar yörüngeye gönderilen 8 haberleşme uydusundan 3’ünün görev süresini başarıyla tamamladığını, diğer 5 haberleşme uydusunun ise aktif olarak hizmet ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro-optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil dünyanın herhangi bir istasyonundan görüntüler elde edebileceğiz. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu proje ile gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm altyapı ve kabiliyetleri elde ettik” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, konuşmasının sonunda uzay ve uzay teknolojileri alanlarında yatırımların devam edeceğini dile getirdi.

BAKAN AKAR: BÜYÜK BİR GURUR

Akar törende yaptığı açıklamada "Geldiğimiz nokta önemli. Yaptığımız çalışmaları daha iyiye götürmek için mücadele edeceğiz. Çok daha başarılar elde edeceğimize inanıyorum. Bu bir zincir ve halkaları var. Bizim için son derece duygulu bir an. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Büyük bir gurur kaynağı. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

İMECE uydusu uzaya fırlatıldı - Resim : 1

5 YIL GÖREV YAPACAK

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Bu arada, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.

METRE ALTI ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERA

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye'de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı.

İHRACAT POTANSİYELİ

İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti. 

 

Kaynak: Haber Global TV

TÜBİTAK UZAY İMECE Gündem haberleri teknoloji haberleri