Son Dakika! 42 il için alarm verilmişti! Meteoroloji tehlikeyi haritayla açıkladı

Gündem haberleri toz taşınımı Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Son Dakika! 42 il için alarm verilmişti! Meteoroloji tehlikeyi haritayla açıkladı

Meteoroloji 42 il için alarm vermişti. Yağmur toz bulutu ile birleşti, illere çamur yağdı. Tehlike tek tek haritayla açıklandı. Uzmanlar ise toz taşınımının nedenlerini değerlendirdi. İşte detaylar....

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre yurdun doğu kesimlerinde iki gün boyunca Suriye kaynaklı toz taşınımı bekleniyor.

Son Dakika! 42 il için alarm verilmişti! Meteoroloji tehlikeyi haritayla açıkladı - Resim : 1

Güney ve güneybatı yönlerinden esecek kuvvetli rüzgar ve fırtına ile birlikte yarın akşam saatlerinden sonra etkisini artırması beklenen toz taşınımının Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Bitlis ve Van çevrelerinde yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Son Dakika! 42 il için alarm verilmişti! Meteoroloji tehlikeyi haritayla açıkladı - Resim : 2

İKİ GÜN BOYUNCA ARALIKLARLA ETKİLİ OLACAK

Diyarbakır, Şanlıurfa'nın güneyi ve doğusu, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır ve Kars'ın güneyi ve Erzurum'un güneyinde toz taşınımının iki gün boyunca aralıklarla etkili, zaman zaman orta kuvvette olması bekleniyor.

Son Dakika! 42 il için alarm verilmişti! Meteoroloji tehlikeyi haritayla açıkladı - Resim : 3

OLUMSUZLUKLARA KARŞI VATANDAŞLARA UYARI

Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde, yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

TOZ TAŞINIMININ NEDENİ BELLİ OLDU

 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, toz fırtınasını, kurak ve yarı kurak iklim şartlarında üzerinde bitki örtüsü bulunmayan topraklardaki toz boyutundaki toprak parçacıklarının rüzgarla taşınması olarak tanımladı.

KURAK İKLİM ŞARTLARINDA GÖRÜLÜYOR

Rüzgarın şiddetine bağlı olarak ince kum taneciklerinin de taşınmasının mümkün olduğunu belirten Tolunay, Türkiye'de de yarı kurak ve kurak iklim şartlarına sahip İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uzun yıllardır toz fırtınalarının görüldüğünü söyledi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

meteoroloji hava durumu hava nasıl olacak? kar ne zaman yağacak yağmur var mı Bugün hava nasıl olacak? son dakika toz taşınımı