Somali'den Türkiye'ye sembolik hediye: Derin bir mesaj içeriyor

Gündem haberleri Alparslan Bayraktar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Somali

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Somali'de karada da petrol ve doğalgaz arayacak. geminin mogadişu limanı'ndaki karşılama töreninde Somali Savunma Bakan Nur, Enerji Bakanı Bayraktar'a sembolik anlamda verdiği tablo dikkat çekti.

Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur'un, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a hediye ettiği sembolik tablonun ardında, derin bir mesaj gizli. Tablo, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Somali sularında göreve başlaması üzerine, Somalili Bakan Nur tarafından Enerji Bakanı Bayraktar'a sunuldu. 16. yüzyılın ünlü Osmanlı sanatçısı Matrakçı Nasuh’un eseri.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Hint Okyanusu'ndaki varlığını, ve bölgesel toplulukların haklarını sömürgeci ve emperyal güçlere karşı destekleme kararlılığını gözler önüne seriyor. Tablodaki Aden Körfezi'ndeki hayati deniz yollarını koruyan Osmanlı donanması imgesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun bölge halkının dış sömürüden korunmasında üstlendiği rolü yansıtıyor.

Somalililer için bu miras, aynı zamanda Türkiye'yle olan kalıcı bir bağın da bir hatırlatıcısı. Tablo, Türkiye'yle Somali arasındaki tarihi ittifak hakkında bir mesaj niteliği taşıyor. İki ülkenin, bölgenin barış ve istikrarını tehdit eden güçlere karşı egemenliği savunma konusundaki bağlılığını yeniden teyit ediyor.