Sofralardan eksik etmiyorduk ama bakın zararı neymiş! Tuzun bu zararını öğrenen bir daha elini sürmüyor
Yemeklere tat katan ve herkesin kullandığı tuz aslında bazı zararlara neden oluyor. Doğru tüketimi ile birden fazla faydasını bizlere sunan tuzun tüketimine dikkat edilmediği takdirde birden fazla sağlık sorununun ortaya çıkmasına yol açıyor.
Yemeklere lezzet katan besinlerden biri olan tuz hayatımız için bazı önemli faydaları barındırmaktadır. Çok az miktarda dahi olsa tüketilmesi gereken tuzun içerisinde sodyum ve klorür bulunur. Sodyum vücutta sıvı dengesini koruma ve sinir iletimi gibi nemli faydalar sağlarken klorür ise vücutta asit-baz dengesi kurarak sindirimi düzenler.
Tuz sinirler arasında iletişimi sağlar ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tuzda bulunan sodyum böbreklerin çalışmasında da hayati rol üstlenmektedir. Ancak tuzun yanlış tüketimi tüm bu faydaların tersine zararlı bir besin haline gelmesine neden olur.
Tuzun tüketiminde yapılan en büyük hata olması gerekenden çok daha fazla tuz tüketmektir. Paketli gıdalar ve hazır yemeklerde bulunan aşırı tuzun sürekli olarak vücuda alınması ve yemeklere gereğinden çok tuz eklenmesi tuzun sağlıklı yapısını kaybetmesine yol açar. Olması gerekenden çok tuz tüketimi bazı zararlara neden olur. İşte tuzun aşırı tüketilmesinin zararları:
Kalp sağlığını olumsuz etkiler: Tuzun aşırı tüketimi kan basıncının sağlıksız seviyede yükselmesine neden olur. Tuz alımının aşırı seviyeye gelmesi bu şekilde tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına yol açar. Kalp damarlarında tıkanmalara da neden olan aşırı tuz tüketimi felç riskinin yükselmesine neden olur.