Siyaset sahnesinde suikast! Hitler bombalardan kaçtı, Kennedy'yi kurşunlar buldu, Özal vurulduktan sonra konuştu
Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe'nin öldürülmesi akıllara tarihte, siyasilere düzenlenen diğer suikastleri getirdi. ABD Başkanı Kennedy, halkı selamlarken vurulmuş, bir suikast I. Dünya Savaşı'nı başlatmış, Hitler defalarca suikastten kurtulmuş, Özal vurulduktan sonra konuşmaya devam etmişti.
Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe öldürüldü! Nara kentinde katıldığı seçim etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında arkasından pompalı tüfekle vurulan eski başbakan acil olarak hastaneye kaldırıldı. Göğsüne ve boynuna kurşunlar isabet eden Abe, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Abe’yi vurduğu düşünülen 42 yaşındaki bir adam olay mahallinde apar topar gözaltına alındı.
Japonya’da 2012-2020 döneminde başbakanlık yapan siyasi lider, iki yıl önce sağlık gerekçeleri ile görevini bırakmıştı. Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, “Böyle bir barbarlık kabul edilemez” açıklamasında bulundu.
Bugün dünyanın pek çok noktasında siyasiler büyük bir titizlik ile korunuyor. Tarihte pek çok siyasiye başarılı veya başarısız suikast girişimlerinde bulunuldu.
BİR PRENSE SUİKAST DÜNYA SAVAŞI ÇIKARDI
Bunlardan en ünlüsü belki de Birinci Dünya Savaşı’nı çıkartan, Avusturya Macaristan İmparatorluğu veliaht prensi Franz Ferdinand’ın hayatını kaybettiği olay oldu. Tarihler 28 Haziran 1914’ü gösterdiğinde Arşidük Ferdinand, imparatorluğun askeri güçlerini denetlemek üzerine Saraybosna’da bulunuyordu. Avusturya Macaristan 1908 yılında kenti ilhak etmiş, Sırp milliyetçileri bu durumu kabullenmemişti. 19 yaşındaki Sırp Gavrilo Pirincip, yakın mesafeden Arşidük ve eşini vurmuş, çift orada hayatını kaybetmişti. Bu olaydan günler sonra Birinci Dünya Savaşı başladı.
BAŞKAN DÜŞTÜ
Amerika Birleşik Devleti başkanları pek çok kez suikaste kurban gitti. ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy (46) 22 Kasım 1963’te Harvey Lee Oswald isimli vatandaş tarafından resmi geçit töreni sırasında Dallas, Teksas’ta vurularak öldürüldü.
Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson, Kennedy vurulduğu sırada, başkanın bulunduğu aracın üç otomobil arkasındaydı. Saat 14:39’da yemin ederek ABD’nin 36. Başkanı oldu. Johnson yemin ederken, eşinin kanı hala üzerinde bulunan First Leydi Jacqueline Kennedy yemin törenine katılanlar arasındaydı. Başkanı vuran Lee Harvey Oswald, ABD ordusundan atılmış ve ülkesine karşı iyi duygular beslemeyen eski bir asker olarak biliniyordu. Suikasti gerçekleştirdikten yaklaşık 90 dakika sonra şüpheli davranışları sebebiyle tutuklandı.
PEK ÇOK SUİKASTTEN KURTULAN ADAM: HİTLER
Tarihte en fazla suikast girişimine maruz kalan liderlerden biri ise Nazi partisinin lideri Adolf Hitler’di. Hitler politik kariyerinden bu yana bilinen 20’nin üzerinde suikast planının hedefi oldu. Bunlardan en meşhurlarından biri ise bir Hollywood filmine de konu olan Temmuz Darbesi planıydı. 1943-1944 yıllarında Alman ordusu içerisinde Hitler karşıtı grupların örgütlendiği kulaktan kulağa yayılıyordu. Subaylar Hitler’e karşı gerçekleştirecekleri darbeye ‘Walküre’ ismini vermişti.
General Claus Graf Schenk von Stauffenberg 20 Temmuz 1944 tarihinde, Doğu Almanya’daki Rastenburg, kentinde bulunan Hitler’in karargahına (Kurt ini) içinde bomba olan bir çanta koyduktan sonra olay mahallinden uzaklaştı. Bomba Hitler’in bulunduğu odada patlamasına rağmen, dört kişi hayatını kaybetti ama Hitler sağ kurtuldu. Olayın ardından Hitler karşıtı olduğu bilinen 180 ila 200 arası kişi idam edildi.
ÖZAL'I VURDU 4 YIL SONRA SERBEST KALDI
Türkiye’de de siyasiler zaman zaman suikast tehlikesi geçirdi. Tarihler 18 Haziran 1988’i gösterirken Ankara’daki Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Anavatan Partisi olağan kongresinde, Başbakan Turgut Özal konuşmasını yaparken yaklaşık 20 dakika sonra iki el silah sesi duyuldu. Saldırganın silahından çıkan mermiler Özal’ın önünde bulunan mikrofonun ayağından sekip, sağ el başparmağını yaraladı. Özal bu olaydan dakikalar sonra konuşmasına devam ederken şu ifadeleri kullanmıştı: “Allah'ın verdiği ömrü, onun isteğinden başka alacak yoktur, biz de ona teslim olmuşuzdur.”
Olay öncesi cezaevi firarisi de olan ve 5 aydır aranan Kartal Demirağ, 1989 yılında önce müebbet hapis cezasına, sonra 20 yıla mahkum oldu. Ama Özal'ın da onayının bulunduğu şartlı salıverme yasasından yararlanarak 4 yıl sonra serbest kaldı.
1971-1972 yılları arasında Başbakanlık yapan Nihat Erim 18 Temmuz 1980 tarihinde sol örgütler tarafından Dragos, İstanbul’da suikaste kurban gitmişti. Erim Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Başbakanlık yapıp, suikast sonucu hayatını kaybeden tek kişi oldu.
Kaynaklar: Reuters, History.com, AA, haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel