SHGM düğmeye bastı! Yasal olmayan uçuşlar takibe alındı

SHGM düğmeye bastı! Yasal olmayan uçuşlar takibe alındı

SHGM üçüncü ülkelerden gelip Türkiye'den yolcu alan özel jetlerin takibine ilişkin yeni bir adım attı. Hava sahamızda yasal olmayan ve kayıtsız ticari faaliyette bulunan bu uçuşların Türkiye'yi vergi kaybına uğrattığı öğrenildi. ÖZEL HABER-ŞİFA KAYMAK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bir süredir üçüncü ülkelerden gelip Türkiye’den yolcu alan özel jet trafiğini takip ve gözlem altına almak üzere adım attı. Genellikle Malta, Portekiz gibi ülkelerin tescillerine sahip özel jetler, Türkiye’ye geliyor, iş adamlarını farklı ülkelere taşıyordu.  Ancak bu durum, Türk şirketlerini olumsuz etkilemeye başlaması, vergi kaybına neden olması nedeniyle SHGM harekete geçti ve bu uçuşları takibe aldı. Havacılık Editörü Tolga Özbek haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

Havacılık Editörü Tolga Özbek uçuşların detaylarını aktararak "Bugün özel uçaklar, hem salgın dönemi hem de iş adamlarına zaman esnekliği sunması açısından yoğun olarak kullanılıyor. Bir iş adamı örneğin sabah İstanbul’dan uçağı ile havalanıp Avrupa’da veya başka bölgelerde aynı gün içinde çok sayıda toplantı yapıp geri dönebiliyor" dedi.

TÜRKİYE VERGİ KAYBINA UĞRATILDI

Türkiye'nin vergi kaybına da uğratıldığını belirten Özbek "Uçuşları kendi uçağı veya ortak olduğu, toplu saat satın aldığı uçaklarda yapabilirken bunu yabancı şirketlerden kiralama şeklinde gerçekleştirilmesi hem ticari olarak Türk şirketlerinin rekabetini engelliyor hem de vergi kaybına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

BAZI ŞİRKETLER BU DURUMDAN PARA KAZANABİLİYOR

Özbek "Ancak olayın bir de ticari tarafı var. Bazı yabancı şirketler, bölgesel uçuşlarını gerçekleştirirken ülkemize teknik iniş yapıyor. Yani yakıt alımından uçuş planlamasına veya kendi uçuş ekibini değiştirme gibi operasyonlarını Türkiye’de gerçekleştiriyor. Bu durum Türk şirketlerine para kazandırmasına dikkat çekiliyor" şeklinde konuşu. 

TAKİP VE GÖZLEM NASIL OLACAK?

Özbek sözlerine şöyle devam etti: 

Takip ve gözlem çekilen uçuş planlarının onayı ile gerçekleştirilecek. Her hava aracı uçuşu öncesinde uçuş planı hazırlamak ve uçulacak ve iniş yapılacak ülkelere onaylatmak zorunda.

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Sivil Havacılık Müdürlüğü, video-konferans yoluyla Türk tescilli hava araçları ile Genel Havacılık (ticari olmayan) ve Hava Taksi (ticari) faaliyetleri gerçekleştiren kuruluşların yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Sivil Havacılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, toplantıda “3. ülkelerden gelen Türk hava sahasında yasal olmayan ve kayıtsız ticari faaliyette bulunan iş jetleri (Örneğin; Malta, Portekiz, Almanya ve Sırbistan tescilli hava araçları) nedeniyle devletimizin vergi kaybına uğradığı değerlendirilmiştir. Ayrıca, bu durumdan Türk firmalarının da olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, Genel Müdürlüğümüzce yasal olmayan ve kayıtsız ticari faaliyette bulunduğu tespit edilen yabancı jetlerin faaliyetleri takip ve gözlem altına alınmış olup henüz herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Bununla birlikte, iş adamlarının sahibi olduğu Genel Havacılık kapsamındaki hava araçları söz konusu uygulamaya dahil değildir” denildi.

Kaynak: Web Özel

türkiye şifa kaymak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHGM özel jet