Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı

Kelkit Çayı üzerindeki HES'e su aktarılan kanalının patlaması üzerine bölge sular altında kaldı. D-100 kara yolundan geçen araçlar sulara kapıldı. Kurtarılan 6 kişi hastaneye kaldırıldı.

Sivas'ın Koyulhisar ile Suşehri ilçeleri arasındaki D 100 karayolu yakınından geçen Kelkit Çayı üzerindeki Hidro Elektrik Santralı'na (HES) su aktarılan kanalı patladı.  Olay sonrası çevreye dağılan tonlarca suyun neden olduğu sel ve heyelan D-100 karayolunu ulaşıma kapattı. Patlama sonrası gelen sel suları 2 aracı sürükledi. Araçlarda bulunan 6 kişi çevredeki vatandaşların ve ekiplerin müdahalesi ile kurtarıldı. Yaralılar Suşehri Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.  

Araçların içinde mahsur kalan, vatandaşların ve ekiplerin müdahalesiyle kurtarılan; Ensar Kula(35), Nusret Kula(31), Aydanur Kula(15), Nafiye Kula(59), Ezgi Kula(9) ve Belediye işçisi Müslüm Çelik’in(66) sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Sel sularına kapılan Kula ailesi ölüm kalım savaşı verirken, ailenin en küçük bireyi olan Ezgi Kula’nın sel sularına kapılarak araçlarından 200 metre sürüklendiği öğrenildi. Kendisi gibi babaannesi de sürüklenen Ezgi Kula kurtarma ekipleri tarafından bulunarak ailesine kavuşturuldu. Kula ailesinin Erzurum’dan İstanbul’a gittikleri öğrenildi.  

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 1

Kanalda gerçekleşen patlama öncesi plaka tanıma sistemi kayıtlarına giren üç araçtan haber alınamadığı için alanda yapılan, yüzeysel ve termal arama çalışmalarına araçların sahiplerine ulaşılması ile son verildi. Yetkililer heyelan altında araç bulunmadığını belirtti. 

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 2

"ÇOK BÜYÜK BİR FELAKETİ ATLATMIŞ VAZİYETTEYİZ"

Sivas Valisi Salih Ayhan da bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı ve yaralıları ziyaret etti. Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Öncelikle çok geçmiş olsun, çok büyük bir felaketi, afeti atlatmış vaziyetteyiz. En azından ilk etapta kontrol altına alınmış durumda. Özel bir teşebbüse ait HES kanalı patladı. Yoğun bir su akışı ve olağanüstü bir malzeme kütlesi yolu trafiğe kapattı. Bu esnada tespit ettiğimiz 2 aracımızı su dere kenarına attı. Su tahliyesi yapıldıktan, barajın kapısı kapatıldıktan sonra arkadaşlarımız hızlı şekilde müdahale etti. İki aracımızdaki 6 vatandaşımız sağ salim kurtarıldı. Şimdi vatandaşlarımız Suşehri Devlet Hastanesinde tedavi altında. Sevindirici tarafı şu an can kaybı yok. Biraz tahribat, mal kaybı, zarar var ama önemli değil.

Daha da emin olmak ve hiçbir riske girmemek için tüm teknik ve bilimsel imkanlar kullanılarak termal kamerayla alan taraması yapılıyor. Bu taramayla emin olduktan sonra buradan ayrılacağız. Sabaha kadar arkadaşlarımız burada çalışacak. Özellikle hem Reşadiye hem Refahiye tarafından yollar kesilmiş durumda. Bu yol, tüm tedbirler alındıktan sonra trafiğe açılacak.

Onun dışında emin olmak için Plaka Tanıma Sistemi'nden bu bölgeye geçen araçların tespiti yapılıyor. Plaka üzerinden mal sahiplerine ulaşıyorlar, şu an 3 vatandaşımıza ulaşıldı sorun yok, 3 vatandaşımıza da ulaşmaya çalışıyorlar. Genel bir taramayla bu karanlığa rağmen herhangi bir araç olmadığını değerlendirmekteyiz. Riske girmemek için de jandarma ve emniyet teşkilatı da diğer 3 araca ulaşmaya çalışıyor. Telefonları çalıyor ama cevap vermiyorlar. Muhtemelen uykuda olabilirler. Emin olmak için bu çalışma devam ediyor."

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 3

YARALI SÜRÜCÜLER O ANLARI ANLATTI

Sivas Valisi Salih Ayhan, yaralıları tedavi gördüğü Suşehri Devlet Hastanesinde ziyaret etti. Yaralılardan otomobil sürücüsü Ensar Kula, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Aniden kendilerini suyun içerisinde bulduklarını söyleyen Kula, "Ne olduğunu anlamadık, bir anda kendimizi boyumuzu aşan suyun içinde bulduk. Emniyet kemeri bağlı olduğu için ben araç içinde kaldım ama kızım suda sürüklenerek gitti." dedi.

Çöp kamyonu sürücüsü Müslüm Çelik ise bir anda suyun içine girdiğini, nasıl olduğunu anlamadan kamyonun sürüklenerek yoldan aşağı devrildiğini belirtti.

Yaralılardan Nusret ve Aydanur Kula, Suşehri Devlet Hastanesindeki ilk tedavilerinin ardından Sivas'a sevk edildi.

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 4

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 5


Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 6

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 7

Sivas'ta HES kanalı patladı! Araçlar sulara kapıldı - Resim : 8


sivas Kelkit Çayı HES