Sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılabilir? Uzmanından gençlere tavsiyeler...
Milyonlarca genç, hayallerindeki üniversiteye girebilmek için yarın ter dökecek. Sınavlardan önce ve sınav esnasında görülen kaygının, psikolojik etkileri olduğu kadar, terleme, kalp çarpıntısı gibi fiziksel etkileri de bulunuyor. Peki, sınav kaygısıyla nasıl baş edilir? Uzmanı yanıtladı...
Uzm. Klinik Psikolog Enise Öziç, sınav kaygısı hakkında açıklamalarda bulundu.
Öziç, “Öğrencide gerçekçi olmayan beklentilerin oluşturduğu düşüncelerin ardından sınav öncesi ve esnasında oluşan kaygı sonucunda kalp çarpıntısı, terleme ve titreme gibi duygusal ve bedensel değişimler meydana gelebilmektedir. Yani kaygı sadece duygusal belirtiler değil, fiziksel belirtileri de beraberinde getirebilir ve bu durum da yanlış yorumlanabilmektedir” dedi.
“Kısır döngüden çıkın”
Kısır bir döngüye neden olan bu düşüncelerin geçmiş olumsuz deneyimlerle de birleşmesiyle beraber öğrencinin var olan potansiyelini gerçekleştirmesine de engel olabileceğine vurgulayan Uzm. Klinik Psk. Öziç, "Belirtilere yüklenen anlamın olumsuz olması tekrar sınav performansına yönelik ‘başaramayacağım’, ‘aptalım’ gibi olumsuz düşünceleri doğurmaktadır.
Hedefe odaklanabilmek ve sınav başarısını artırabilmek için öncelikle bu kısır döngünün kırılması gerekmektedir. Bu da duygu, beden duyumu ve davranışlarımıza yönelik düşünce sistemimizde değişiklik yapmaya başlamakla mümkündür. Karşılaşılan durumlara karşı esnek olabilmek, performansımızı ve en önemlisi kendimizi esnek değerlendirebilmek oldukça önemlidir" diye konuştu.