Şimdi ekonomiye odaklanma zamanı: Emeklilere özel çalışma yolda

FED Emekli
Şimdi ekonomiye odaklanma zamanı: Emeklilere özel çalışma yolda

Türkiye, 9 ay arayla yapılan genel ve yerel seçimin ardından sandık maratonunu tamamladı. 4 yıllık seçimsiz dönem başladı. Ramazan Bayramı sonrası düğmeye basacak olan hükümetin ilk hedefi enflasyonu tek haneye düşürmek ve sabit gelirlilerin refahını arttırmak olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından sonuçları en ince ayrıntısına kadar inceledi, kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda AK Parti oylarındaki düşüşün ana nedenlerini masaya yatırdı. Yeni yol haritasını belirleyen Erdoğan, önceliği 'Ekonomi Politikalarına' verdi.

SABİT GELİRLİLERİN REFAHI ARTACAK

Orta Vadeli Program hedeflerinden seçim baskısına rağmen taviz vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ilk hedefi enflasyonun yeniden tek haneli seviyelere dönülmesi olacak. Atılacak sıkılaştırma adımlarıyla enflasyonist ortamın maaş zamlarını eritmesinin önüne geçilecek. Kısa süre içinde alım gücünde denge yakalanarak kalıcı refah artışının temelleri atılacak.

EMEKLİLERLE İLGİLİ ÖNEMLİ ADIM

Yerel seçimlerdeki oy kaybının en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen 'Küskün Emekliler' ile ilgili de özel bir çalışma yapıldı. Yaşanan mağduriyetin farkında olduğu mesajlarını sık sık veren Erdoğan, ekonomi programını aksatmayacak şekilde emekliyi rahatlatacak adımların yakın zamanda atılması için talimat verdi. Öncelik düşük maaş alan emekliler olacak. Emeklilere yönelik destek ve indirimler de masada...

BİR YANDA SIKILAŞMA DİĞER YANDA İŞSİZLİKLE MÜCADELE

Sıkı para politikası, enflasyonla mücadelede gerekli bir koşul olsa da negatif yanlarının başında işsizliğin artması geliyor. Ekonomi kurmayları sıkılaşma adımlarıyla bir yandan enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken diğer yanda da işsizliğin artmasını da engellemek için mücadele veriyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde istihdamın artmasına yönelik önemli adımlar da var. Kobilere ve esnafa yönelik vergi istisnaları ve indirimleri yeni dönemde tekrar gündeme gelecek.

DÖVİZ KURUNDA YÜKSELİŞE FREN

Faiz artışlarıyla Türk Lirası varlıklara yönelik ilgi arttı. Türk Lirasını cazip hale getiren adımlarla pozitif reel getiri dönemi başladı. Fed'in faiz indirim dönemine girmesiyle birlikte dolar endeksinde yaşanacak zayıflama ve turizm sezonuna girilmesi ekonomi kurmaylarının elini rahatlatacak gelişmeler olarak görülüyor. Bununla birlikte ihracata yönelik yeni destekler verilerek piyasadaki döviz miktarının artırılması planlanıyor. Merkez Bankası rezervlerinin bu süreçte güçlenecek olması, kur ataklarını da frenlemede önemli rol üstlenecek. Seçimsiz 4 yıllık süreç de yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisinin yoğunlaşmasında etkili olacak.