Şimdi de pirola... Yeni varyant Türkiye'de mi?

Sağlık Haberleri
Şimdi de pirola... Yeni varyant Türkiye'de mi?
Fotoğraf: Shutterstock

Covid-19 mutasyona uğrayarak varlığını sürdürürken, yeni bir varyant türü daha tespit edildi. İsmi 'pirola' olan bu varyantın belirtileri ise Eris ile benzer. Yakalanan kişilerde, tat ve koku kaybı, eklem ağrıları ortaya çıkıyor. Dünyada 6 ülkede görülen bu varyant, henüz Türkiye'de tespit edilmedi.

Covid-19 pandemisinin başlamasının üzerinden 3 yılı aşkın süre geçti. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre; dünyada 770 milyon vaka, 6.9 milyon ölüm meydana geldi. Ülkemizde ise resmi rakamlara göre 17 milyon kişi hastalığa yakalanırken yaklaşık 101 bin kişi hayatını kaybetti. 

Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Mutasyonlar sebebiyle birçok farklı alt türleri oluşan Covid'in bir de pirola isimli varyantı tespit edildi. 

"MUTASYONLAR, VİRÜSÜN YAPISINI DEĞİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Özdemir, bu mutasyonların virüsün yapısını değiştirmeye devam edeceğini belirterek, açıklamalarına başladı. Özdemir, "Yakın zamanda ‘'pirola' olarak adlandırılan Covid-19'un yeni varyantı BA.2.86 tanımlandı. DSÖ,  bu varyantın  6 ülkede saptandığını bildirdi. Son aylarda Avrupa, Amerika ve Asya’da bildirilen vaka sayılarında artışa karşın geçmiş dönemlerde karşılaştığımız büyük vaka artışları hala gözlenmemiştir" ifadelerine yer verdi.

Şimdi de pirola... Yeni varyant Türkiye'de mi? - Resim : 2
Uzmanlar, Türkiye'de 'pirola' varyantının henüz görülmediğini söylüyor. Fotoğraf: Shutterstock

"BU SORULARIN YANITI İÇİN HENÜZ ERKEN"

Pirola varyantına yakalanan kişilerde, hastalığın ağır geçip geçmediği ya da bulaşıcılık durumuna dair de açıklamalarda bulunan Özdemir, bu soruların yanıtı için erken olduğunu belirtti.

Çin ve İsveç’ten yapılan çalışmalarda bu varyantın Omicron kadar tehlikeli olmayabileceğine dikkat çekildiğini anlatan Özdemir, "Sonbaharın başlaması ve okulların açılması ile birlikte diğer solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte Covid-19 enfeksiyonlu hasta sayısında da bir artışın olması beklenmelidir" diyerek, değerlendirmesini noktaladı.

"AŞIDAN KAÇMA İHTİMALİ OLAN BİR VARYANT"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen coronavirüs varyantı Pirola'nın (BA.2.86), baskın hale gelme ve aşıdan kaçma ihtimali olan bir varyant olabileceğini söyledi.
Şimdi de pirola... Yeni varyant Türkiye'de mi? - Resim : 4
Yeni varyantın belirtileri ise Covid-19 ile benzer. Fotoğraf: Shutterstock

"BELİRTİLERİ BOĞAZ AĞRISI, TAT VE KOK KAYBI..."

Pirola varyantının ölüm ya da hasta yatış oranlarını artırdığına yönelik bir bilginin olmadığını ancak sürecin takibinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Şener, ateş, eklem ağrısı, kas ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal ve halsizlik, kas, eklem ağrısı gibi semptomlardan birkaç tanesi varsa, herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurup mutlaka PCR testi yaptırmalı" dedi.

"KÖKENİ OMİCRON VARYANTINDAN"

‘Son aylarda Omicron varyantından köken aldığı düşünülen Eris varyantı, şu an en yeni ve bulaşıcı Covid-19 varyantıdır’ açıklamalarında bulunan Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk, "Dünyadaki tüm vakaların yaklaşık yüzde 20’si Eris varyantı tarafından meydana gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenmesi gereken varyant olarak tanımlanmıştır" ifadelerini kullandı.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

sağlık haberleri Covid-19 Eris varyantı Pirola varyantı omicron Strep A