Şimdi de 'Aedes Aegypti', olmayan hastalıkları taşıyacak!
Asya Kaplan sineğinden sonra bu kez de' Aedes Egypti' adı verilen istilacı sinek türü riski ortaya çıktı Aedes Egypti türünün Doğu Karadeniz'de saptandığı belirtilirken, istilacı sivrisineklerin, sağlık florasını bozarak Türkiye'de olmayan hastalıklara neden olacağı belirtiliyor.
Son birkaç yıldır İstanbul ve çevresi başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde de görülmeye başlanan Asya Kaplan sineğinden sonra bu kez de Aedes Egypti adı verilen sinek türünün, Türkiye'de görülmeye başlandığı uyarısı yapıldı. Söz konusu türün en kötü özeliği ise tropikal bölgelerde görülen hastalıklara davetiye çıkartması. Başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan ‘Asya kaplan sivrisineğinin İstanbul’un yerleşik türleri arasına girmesinden sonra, Aedes Egypti türünün ise Doğu Karadeniz'de tespit edildiği belirtildi.
FLORAYI BOZAR
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, istilacı sivrisinek 'Aedes Aegypti' türünün Türkiye için de bir tehdit oluşturmaya başladığını belirterek, "Asya kaplan sineği İstanbul başta olmak üzere Marmara ve çevresinde yerleşik tür haline geldi. İstilacı sivrisinekler, florayı bozarak Türkiye'de olmayan hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar ise Chikungunya, Zika, Dang, Sarı Humma gibi tropikal bölgelerde görülen sorunlardır. Ülkemize yabancı olan bu hastalıklar ilerleyen dönemde ciddi sorunlara yol açabilir" dedi.
BU SEMPTOMLARA DİKKAT
Sinek ısırıklarına bağlı kızarıklık, şişlik gibi sorunların daha çok çocuklar da görüldüğünü de belirten Prof.Dr.Şener, "Sinek ısırması sonrası, kızarık bölgeye dezenfektan, kolonya sürülmemesi gerekir. Şayet kızarıklık, şişkinlikle birlikte ateş, bulantı, şiddetli ağrı gibi semptomlar ortaya çıkarsa mutlaka sağlık merkezlerine başvurulmalı" diye konuştu.
OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL
Avrupa'da görülen Aedes Aegypti türünün Türkiye'de olmamasının mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Prof.Dr.Şener, "Söz konusu tür diğer sineklerden farklı olarak gündüz de ısırıyor. İstilacı sinekler diğer yerleşik türlerin larvalarıyla besleniyor. Yakın dönemde Chikungunya, Zika, Dang, sarı humma gibi daha önce görmediğimiz tropikal bölge hastalıkları görmemiz kaçınılmaz. Avrupa olan türün İstanbul ve Türkiye'de olmaması mümkün değil" uyarısında da bulundu.
DOĞU KARADENİZ'DE VAR
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Parazitoloji Ana Bilim Dal'ndan Doç.Dr. Kerem Öter ise 'Aedes Aegypti' türünün Giresun ile Artvin arasındaki sahil bandında görülmeye başlandığını ifade ederken, şunları söyledi: "İstanbul için de risk söz konusu. Bir süre sonra bu türün kentte ortaya çıkması kaçınılmaz. Chikungunya, Zika, Dang, sarı humma gibi hastalıkların yayılma riski de oluşabilir. Dahası Sarı Humma virüsü öldürücü viral hastalıklara neden olabilir."
KARTON BARDAK BİLE RİSKLİ
Asya Kaplan sineğine karşı vatandaşların da mutlaka tedbirler alması gerektiğini sözlerine ekleyen Doç.Dr.Öter, "Kapı önlerine konulan su kapları, evdeki saksılar üreme alanları. Asya Kaplan sineği karton bardakta bekleyen su da bile üreyebilir. Evlerdeki saksı suları veya kapı önlerine sokak hayvanları için konulan su kapları hafta bir değiştirilmeli" diye konuştu.
194 BİN ÜREME KAYNAĞI
Öte yandan İBB tarafından şimdiye kadar İstanbul genelinde 194 bin 628 bin sinek üreme kaynağı tespit edilirken, Asya Kaplan sineği ise uzmanlar tarafından kentteki yerleşik türlerden kabul ediliyor. İstanbul'da sivrisinekle mücadelede iseDünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan çevre ve doğaya en az zararlı biyosidal ürünler kullanılıyor. Bu kapsamda 2022 yılında 103 bin 754 adreste her hafta kontrol yapılarak, üreme görülen noktalara biyosidal ürünler uygulandı.
Kaynak: Web Özel