Selçuklu sultanları şaşırttı! Türk tipi nasıl olur?

Alparslan Büyük Selçuklu Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri
Selçuklu sultanları şaşırttı! Türk tipi nasıl olur?

Türkiye Selçuklu Devleti hükümdarlarının DNA analizlerinden çizilen resim ve balmumu heykel görüntüleri adeta şaşkınlık yarattı. Uzun ve kızıl saçların yanı sıra beyaz ten ve göz yapısı, "Türk tipi nasıl olur?" sorusunu gündeme getirirken, çekik göz tezinin klişe ve yanlış olduğu ortaya çıktı.

Anadolu’da 1077 ile 1308 arasında hüküm süren Türkiye Selçuklu Devleti hükümdarlarının DNA analizlerinden çizilen resimler görenleri hayrete düşürüyor. Saçları uzun ve örgülü hükümdarların, ten rengi ve yüz yapılarının farklılığı merak konusu olurken, bu durum "Türk tipi nasıl?" sorusunu da gündeme getirmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde Gazeteci-Yazar Murat Bardakçı'nın köşesinden paylaştığı canlandırma görüntülerin ardından konuştuğumuz tarihçiler ise doğru bilinen yanlışları anlattılar.

Selçuklu sultanları şaşırttı! Türk tipi nasıl olur? - Resim : 1
Türkiye Selçuklu Devleti hükümdarlarının birbirinden farklı ve ilginç görüntüleri görenleri hayrete düşürüyor. 

ÇEKİK GÖZLÜ GENELLEMESİ YANLIŞ 

Prof.Dr.Ahmet Taşağıl, kadim Türkler'in çekik gözlü olduğuna yönelik bilginin tümüyle doğru olmadığını belirtirken, günümüzde Anadolu'daki Yörük ve Alevi köylerindeki tipolojinin klasik Türk tipinin en iyi yansıması olduğunu vurguladı. Prof.Dr.Taşağıl, 'Batı Göktürk halkı olarak bilinen toplulukta çekik gözlü kişi görülemeyeceğini sözlerine eklerken, "Karadeniz'in kuzeyindeki Nogaylar çekik gözlüdür. Heykellere bakınca Anadolu Türkleri ise Oğuz tipi dediğimiz görünüme sahiptir" diye konuştu.

UZUN SAÇ VE KÜPE DE VAR 

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr.Yusuf Halaçoğlu da, Türkler'in tümünün çekik gözlü olduğuna dair genellemenin yanlış olduğunu ifade ederken, "Çekik göz, Kıpçak grubunda daha yoğun, Oğuz grubunda daha az görülür. Kadim Türk geleneğinde erkeklerin saçları uzun olduğu gibi, küpe de vardır. Göktürk dönemini yansıtan çizimlerde de Türkler'in uzun ve örgülü saçlı olduğu betimlenir" dedi.

MAVİ GÖZLÜ TÜRKLER

Tipolojinin zaman içinde iklim ve yeme, içme koşullarına göre değişim gösterdiğini de sözlerine ekleyen Prof.Dr.Halaçoğlu, "Hunlar arasında 1.80, 1.90 boyunca erkeklerin varlığı arşivlerde yer alıyor. Örneğin 'mavi gözlü Türk olmaz' deniliyor ancak tam tersi. Kuman ve Avar Türkleri'nin büyük kısmı renkli gözlüdür" diye konuştu.

Selçuklu sultanları şaşırttı! Türk tipi nasıl olur? - Resim : 2
1.Süleymanşah kızıl renkli saçlarıyla dikkat çeken hükümdarlardan

BESLENME ETKİSİ 

Prof.Dr.Kürşat Yıldırım: 

"Tipolojide coğrafyanın etkisi çok önemli. Soğuk iklimlerde beslenme ve hava durumu yüz yapısında değişme neden oluyor. Oğuzlar, ay yüzlü olarak tarif edilirken, bazı Çin kaynaklarında Hunlar'ın 1.80, 1.90 cm boyunda olduğu yer alır. Aşırı et tüketen topluluklarda demir oranı çok yüksek olduğundan, bu beslenmeye bağlı gelişim tüm vücuda tesir eder. mongoloit tip genelde çekik gözlü, çıkık elmacık kemiklidir. Türkler farklı coğrafya ve iklimlere yayıldığında tek bir tipten bahsetmemiz mümkün değil."

İKLİME BAĞLI DEĞİŞİM SÖZ KONUSU

Doç.Dr.Ali Güler:

"Türkler'in tümüyle çekik gözlü olmadığına dikkat çekerken, şunları söyledi: "Boy ve obaların birliğinden Türk Milleti doğmuştur. Türk tipi dediğinizde tek bir yapı dan söz edemeyiz. Çekik gözlü Türkler'in bir kısmını Moğollar ile akrabalığı söz konusu. Yörükler ise genelde kumral, renkli gözlüler. İklim koşulları ve coğrafya da zaman içinde tipolojinin değişmesine neden olmuştur."

Selçuklu sultanları şaşırttı! Türk tipi nasıl olur? - Resim : 3
Türkiye Selçuklu Devleti'nin 1308 yılında dağıldığı arşivlerde yer alıyor. 

NAAŞ BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANACAK

Öte yandan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2017 Şubat ayında valilik izni ile Alâeddin Tepesi’nde başlatılan proje kapsamında Türkiye Selçuklu Sultanlarının naaş bütünlükleri sağlanarak yeniden defnedilecekleri duyuruldu. Söz konusu çalışmalar kapsamında hükümdarların DNA analizlerinden silikon heykelleri de yapılırken, birebir yapıldığı söylenen modellerin görüntüleri ilk kez Gazeteci Yazar-Murat Bardakçı tarafından yayınlandı.

mert.inan@habetglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Alparslan: Büyük Selçuklu kültür sanat haberleri yaşam haberleri