Sel anında ne yapmalı? Prof. Dr. Kadıoğlu Haber Global'de uyardı: Bir karış su insanı taşıyabilir

İTÜ Öğretim Üyesi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sel baskınlarına ilişkin Haber Global'de önemli açıklamalarda bulundu. Kadıoğlu, "Sel anında su ile mücadele etmemek gerekir. Suyu durdurmak asla mümkün değil" dedi.

Erhan Ertürk'le Ana Haber'e konuk olan İTÜ Öğretim Üyesi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sel zamanında olabildiğince suya girilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir karış su insanları taşıyor. 60 santimlik su arabaları taşır" dedi. 

"SEL SULARINDA KORONAVİRÜS BİLE VAR"

İTÜ Öğretim Üyesi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sel sularına karşı yapılması gerekenlerle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Bir kere evin dere yatağındaysa eşyalarını masanın üzerine koyup oradan çıkman lazım. Sık sık sel basan yerde yaşıyorsan bir gök gürültüsünde, şiddetli sağanak yağışta alarm olmak lazım. Geceleri bile bir kişinin nöbet tutması lazım böyle durumlarda.

Böyle yerlere su girdiği zaman su ile mücadele etmemek lazım. Suyu durdurmak asla mümkün değil. Yerdeki uzatma kablosundan bile elektrik suya geçer. İki tane eşyayı kurtaracağım diye çarpılırsın. Öncelikle dere yataklarına yerleşmemek gerekiyor. Fırtınalı günlerde meteoroloji uygulamasını cep telefonunuza indirerek oradaki radarlardan hava durumunu takip etmek gerekiyor. Bunun için de meteorolojik okur yazarlık yapmak gerekiyor. Fırtınalı bir havada ağaç altında durmak, dışarıda gezmek çok tehlikeli. Sel sularında koronavirüs bile var. Çünkü kanalizasyona karışıyor. Kanalizasyonda zaten koronavirüs olduğu biliniyor. Burada en büyük problem altyapı. Bütün çatılardaki suyu da yola veriyoruz. Suyu geciktirmiyoruz. Çatılardaki boruları caddelere yönlendirmişiz. Yönetmeliklerde ve/veya diye bir şey var. 'Depolar veya kanalizasyona verir ya da yola verir' diyor. Oradaki veya kelimesini kaldırmak gerekiyor. Ama bunu yerine iklimi suçluyoruz. İklim değişikliğini günah keçisi yapmışız" 

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu sel