Seçmen nasıl oy kullanacak? Adım adım detaylar

14 Mayıs Seçimleri 2023 Seçimleri Yüksek Seçim Kurulu

Yüksek Seçim Kurulu, oy kullanımı için örnek bir alan hazırladı. Haber Global ekibi adım adım, seçmenlerin nasıl oy kullanacağını aktardı.

Oy kullanma işlemi nasıl gerçekleştirilecek? Seçmen oyunu nasıl kullanacak? Haber Global ekibi, Yüksek Seçim Kurulu'nda temsili oy verme kabininde, adım adım anlattı.

Türkiye, 14 Mayıs 2023 Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Seçimlerde 4 cumhurbaşkanı adayı ile 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı yarışacak. İlk oylar ise 27 Nisan'da atılacak.

Oy verme işleminde seçmenler mutlaka yanlarında bulundurması gereken, TC kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı ve resmi kurumlarca verilmiş kimlik kartlarını sandık kurulu başkanına gösterecek.

Seçmenler 2 adet oy pusulalarını, tek zarfa koyularak sandığa atacak. 

Tüm yurtta, oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

SEÇMEN OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

İmza atılan, işaret koyulan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Aynı zaman pusulaların yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, olması durumda geçersiz olacak.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN BİR İLK

Önceki seçimlerde, seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanan görme engelliler, artık tek başlarına oy verebilecek.

Yasa gereği, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), görme engelli seçmenlerin tek başlarına ve erişilebilir biçimde oy kullanabilmeleri için oy pusulalarına uygun şablon hazırlayacak.

Tüm seçmenler için aynı oy pusulası basılacak, görme engelli seçmenlere, oy kullanma kabinine girerken oy pusulalarıyla kullanacakları kabartmalı şablonlar verilecek.

Kaynak: Haber Global TV

2023 seçimleri oy pusulası geçersiz oy