'Seçim mevzuatında değişiklik' ve 'yüzde 5 baraj' iddiası

'Seçim mevzuatında değişiklik' ve 'yüzde 5 baraj' iddiası

Seçim sistemi tartışmaları sürerken, dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Hürriyet'in haberine göre, seçim mevzuatında değişiklik için çalışma yapıldığı ve yüzde 5 barajının gündemde olduğu ifade edildi.

Partiler arasındaki ittifakın seçim barajını fiilen kaldırdığı yorumları yapılırken, seçim barajının da buna odaklı olarak yüzde 5'e çekilebileceği iddia edildi. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, bu düzenleme ile küçük partiler ittifak aracılığıyla Meclis'e giremeyecek. 

Haberde, seçim mevzuatıyla ilgili düzenlemenin AK Parti'de kurulan komisyon tarafından önümüzdeki hafta başlayacak toplantılarla ele alınacağı ifade ediliyor.

Masada, seçim barajlarının yüzde 5'e indirilmesi ve seçim bölgelerinin sayısının arttırılması da var.

AK Parti Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon, çalışmalarını yaz boyunca sürdürecek ve yeni yasama dönemine, hem siyasi partiler, hem de seçim yasasında ciddi değişiklikler içeren bir paket getirilecek. Bu paketin oluşumunda, partide daha önce yapılan taslak çalışmadan da yararlanılacak. Geçmişte bu taslakla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunum yapılmış, simülasyonlarla yapılan değişikliklerin sonuçları gösterilmişti.

SEÇİM BARAJI TARTIŞMASI

İddiaya göre, yapılan planlamayla öncelikle 400 maddeyi bulan iki yasa sadeleştirilecek ve yaklaşık 200 maddeye indirilecek. Sadeleştirme dışında, asıl önemli çalışma, seçim barajı konusunda olacak. İttifak uygulamasının seçim barajını fiilen ortadan kaldırdığı yorumları yapılırken, barajın ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia ediliyor. Bu durumda, baraj otomatik olarak yüzde 5'e inecek. Küçük partilerin ittifak aracılığı ile Meclis'e girmesi engellenecek.

DARALTILMIŞ BÖLGE DE GÜNDEMDE İDDİASI

Haberde, AK Parti'nin, milletvekili seçimlerinde dar bölgeye sıcak bakmazken, daraltılmış bölgeye daha yakın durduğu öne sürüldü. Yeni düzenlemede buna ilişkin hükümlerin de yer alacağı belirtiliyor. Bir parti yöneticisinin, daraltılmış bölge olmasa bile ona benzer bir ara formül geliştirebileceklerini söylediği ifade edildi. Metropollerdeki seçim bölgelerinin sayısının da artırılmasının planllandığı öne sürüldü.

seçim barajı