Savunma pazarına "Karaok" damgası

SİHA İHA Türk Savunma Sanayii Gündem haberleri Askeri teknoloji
Savunma pazarına "Karaok" damgası

Türkiye'nin savunma sanayindeki başarılarına bir yenisi daha eklendi. Malezya Ordusu, Roketsan tarafından üretilen KaraOK anti-tank güdümlü silahından alacağını duyururken, KaraOK'un özellikleri dış basında da geniş yankı buldu. B2 Bayraktar SİHA'sı ise Mısır'daki savunma fuarında boy gösterdi.

Küresel savunma medyasından Türk savunma sektörüne övgü dolu yazılar gelmeye devam ediyor. Türk havacılığının gözbebeği durumundaki TB2 Bayraktar SİHA'sının Mısır'daki savunma fuarında sergilenmesi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türk havacılık silahları ve araçlarını satın almak istemesi Türk savunma sektörünün dış politikada da etkin bir araç haline geldiğini ortaya koymakta. Dünyanın en saygın savunma yayın organı Jane's de yayınlanan “Malezya Ordusu Türkiye'nin KaraOK anti-tank güdümlü silahlarını alıyor” başlıklı haberde ise; Roketsan tarafından üretilen ve yüksek patlayıcı anti-tank savaş başlığıyla (ATWG) tank zırhlarını delebilen KaraOK füzesinin teknik detaylarından övgüyle söz edildi.  

"KARAOK" KÜRESEL BASINDA

Yayımlanan son haberde Malezya ordusunun gerekli eğitimlerin ardından KaraOK'u anti tank personellerine dağıtacağı ve ilk eğitimin de füzelerin orta mesafe (2.000-4.000 metre) etkinlik alanında verileceği ifade edildi. Yayın organında ayrıca anlaşma dahilinde KaraOK fırlatma mekanizması, bir mekan içi, 3'de mekan dışı simülatör ve test ekipmanlarının da Malezya'ya verileceği jkaleme alındı.

HEDEF TAKİP SİSTEMİ

KaraOK'un taşınabilir, askeri personel kullanımına uygun, ateşlemeden önce hedefe kitlenebilen, hedefi takip edebilen, doğrudan ya da havadan seyir ile hedefi etkisiz hale getirebilen bir sistem olduğundan övgüyle bahsedildi. Füze sisteminin kumanda ve mühimmat ünitesine sahip olduğunun altını çizen yayın organı; sistemin gündüz ve gece sistemleriyle donatıldığını gündeme taşıdı. 

TB2 MISIR'I ETKİLEDİ

Öte yandan küresel denizcilik haberlerinde önemli bir yayın organı kabul edilen Navy Recognition haber sitesi ise Mısır Uluslararası Savunma Fuarı'na (EDEX 2023) Türkiye'nin Baykar firmasının TB2 Bayraktar SİHA'sı ile katılım gösterdiğini yazdı. Yayın organında Türkiye ile Mısır'ın 5 yıldır süren gergin ilişkilerinin ardından Türk savunma sanayiinin gözdeki TB2 Bayraktar ile katılmasının hem savunma pazarı hem de dış politika hamlesi olarak güçlü bir öneme sahip olduğuna da vurgu yapıldı.

BÜYÜK İLGİ

Sınıfında en gelişmiş SİHA'lardan birisi kabul edilen TB2 Bayraktar SİHA'sının Mısır'da büyük bir ilgi ve taleple karşılandığına değinen yayın organı, yüksek çözünürlüklü kamera sistemi, gelişmiş gözlem kapasitesinin yanı sıra keskin hedef vurma kapasiteli lazer güdümlü bomba ve füze de fırlatabilmesinin  SİHA'nın öne çıkan özellikleri olduğuna değindi. Navy Recognition, TB2'nin Türk savunma sektörünün dünyadaki simgesi durumunda olduğunun da altını çizdi.

BAE'DEN BÜYÜK İLGİ İLGİ

Öte yandan küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'da yayınlanan haberde de Türkiye'nin uzun yıllar gerilimli bir ilişkiye sahip olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde yine savunma sektörü sayesinde ilişkilerin güçlendiğine değinildi. Yayın organı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde devletin sahip olduğu EDGE Grubu'nun başta havacılık sektöründeki İHA'lar, SİHA'lar ve ileri teknoloji güdümlü mühimmatlar olmak üzere Türk savunma sanayinin önde gelen askeri donanımlarına sahip olmak istediğini iddia etti. Haberde ayrıca savunma sanayii sayesinde iki ülkenin daha da yakınlaştığının altı çizildi.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel