Sarıkamış şehitleri için 20 bin kişi yürüdü

Enver Paşa komutasında 105 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit olan binlerce Mehmetçik, 'Gençlik şühedanın izinde yürüyor' sloganıyla Allahuekber Dağları'nda düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihlerinde Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşullarıyla karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın kayıtlarına göre, 60 bin asker şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz giysiler nedeniyle şehit düştü. 

105 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak, şehit olan binlerce Mehmetçik, 'Gençlik şühedanın izinde yürüyor' sloganıyla Allahuekber Dağları'nda düzenlenen yürüyüşle anıldı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 9 derece olduğu bölgedeki yürüyüşe; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye'nin dört bir tarafından Kars'ın Sarıkamış ilçesine akın eden, her yaştan yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Sarıkamış şehitleri için 20 bin kişi yürüdü - Resim : 1

BAKAN KASAPOĞLU: KARDEŞ OLARAK YARINLARA YÜRÜYECEĞİZ

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, törende yaptığı konuşmada, Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.

Türkiye'nin mazlumların umudu olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Türkiye diğer ülkelerden biri değildir. Türkiye Müslüman coğrafyanın kalbidir. Ülkemiz tüm mazlumların umudu ve insanlığın ruhudur. Bu sebeple bu ülkenin hasmı da hısmı da çoktur. Düşmanların baskılarına hiçbir surette boyun eğmeyen başı dik bir Türkiye'yi görmek istemiyorlar, istemeyecekler ama bilsinler ki bu idealden bir adım dahi taviz vermeyeceğiz." diye konuştu.

Kasapoğlu, Türkiye'nin menfaatini gözetirken nerede olunması gerekiyorsa orada olacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Afrin, Elbab, Libya'da olduğu gibi Türk'ün şiirlere, marşlara konu olmuş şefkatini, merhametini tüm mazlumlara ulaştıracağız. Her zaman 'vefalı Türk geldi yine' dedirtmeye devam edeceğiz. 'Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır' diyerek bir yumruk gibi bir ve beraber olmaya devam edeceğiz. Tarihin omuzlarımıza yüklediği ağır ve ağır olduğu kadar mukaddes bir yük var, bu yükü hakkıyla taşıyacağız. Sizler taşıyacaksınız ve yarınları gönül rahatlığıyla sizlere emanet edeceğiz. Bu emanete, bu kutsiyete ne kadar hassas bir şekilde sahip çıktığınız da bugün buna hamdolsun ki tekrar şahit olduk."

Sarıkamış şehitleri için 20 bin kişi yürüdü - Resim : 2

Türkiye üzerinde oynanan oyunları gençlerin bozacağını aktaran Kasapoğlu, gençliğin daha çok çalışması, daha çok üretmesi ve hayallerinin peşinden gitmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde daha çok çalışacaklarını dile getirdi.

Gençlere daha çok imkanı sunmak için gayret edeceklerini anlatan Kasapoğlu, şunları kaydetti: 

"Bakanlık olarak sadece Sarıkamış’ta değil, ülkemizin dört bir yanında farklı faaliyetlerimiz var. Gelecek adına sizleri daha donanımlı yarınlara daha güçlü hazırlamak için gençlik merkezlerimiz, kamplarımız ve yurtlarımızla sizlerin hizmetindeyiz. Sizleri daha güçlü geleceğe hazırlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. O yüzden sizden isteğimiz, bir saniyenizi dahi boş geçirmeyin. Bir anınızı dahi israf etmeyin ve bu imkanları yarınların umudu bugünlerin ümidi olarak daha güçlü şekilde kullanın. Bizler sizler için varız, bir ve beraber olarak, iri olarak, diri olarak, kardeş olarak yarınlara yürüyeceğiz." 

Sarıkamış şehitleri için 20 bin kişi yürüdü - Resim : 3

BAKAN PAKDEMİRLİ: BU DAĞLAR BİZİMDİR, GENÇLER SAHİPLENSİN

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaptığı konuşmada, zamanın donduğu, "Allahuekber" nidalarının dağlara kazındığı yerde şehitlerin yanında olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Türk milletinin, her zaman son nefeste bile hayat bulduğunu ifade eden Pakdemirli, "105 yıl evvel anaların yüreğine ateş, yiğitlerin kaderine kar düştü. Kafkas Cephesi'ni savunmak için başlattığımız harekat, hepimiz için bir beyaz hüzün olarak hafızalarımızda durmakta ve bu hüznü unutmamalıyız. Seferlerimizi, zaferlerimizi hatırladığımız kadar, Sarıkamış'ı da hatırlamalıyız." dedi.

Pakdemirli, yüreğinde vatan ve iman aşkı olan bir milleti kimsenin hiçbir zaman yenemeyeceğini belirterek, gençlere yönelik Bakanlığının yaptığı faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verdi.

Sarıkamış şehitleri için 20 bin kişi yürüdü - Resim : 4

Gençlerden, ecdadın şehit düştüğü dağları unutmamasını ve sık sık ziyaret etmesini isteyen Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Bu dağlar bizimdir, gençler sahiplensin. Bu topraklar bizimdir, gençler vazgeçmesin. Bugün burada, verdiğimiz her emeğin değdiğini bu kış gününde gördük. Bu kadar gencin şehitlerine yürüdüğünü görünce 105 yıl önceki o ruh halinin halen dipdiri olduğunu söylemek mümkün. Türkiye şehitlerine, yiğitleriyle yürüyor. Bu gençlikle Türkiye 2023'e, 2053'e, 2071'e yürüyor. Allah sizlerden razı olsun. Biz yeryüzü cennetlerinin her birinde şanla yetişmiş, şerefle yetişmiş bir milletiz."

Sarıkamış şehitleri için 20 bin kişi yürüdü - Resim : 5

Protokol konuşmalarıyla son bulan törende, SOLOTÜRK ve Çelik Kanatların gökyüzündeki nefes kesen gösterisi ilgiyle izlendi.

sarıkamış şehit