Saniyesinde çöpe atıyorduk ama bakın ne kadar faydalıymış! Karpuz çekirdeklerini yediğinizde...
Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan karpuzun kendisi kadar çekirdekleri de faydalıdır. Çoğu zaman çöpe atılan karpuz çekirdeklerinin bu faydasını duyduğunuzda bir daha çöpe atmak istemeyeceksiniz.
Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz hem lezzeti hem de faydaları ile tüketimi sıkça tavsiye edilen bir gıdadır. Sıcak yaz günlerinde serinletici yapısı ile adeta bir kurtarıcı olan karpuzun çekirdekleri ise çoğunlukla çöpe atılır. Karpuz çekirdeklerini çöpe atmayıp tükettiğinizde ise benzersiz faydalarından yararlanabilirsiniz.
Karpuzu çekirdeğinin kendine has bazı faydaları bulunuyor. Karpuz çekirdeklerinin faydalarından yararlanmak için karpuzu yerken çekirdeğini de beraber tüketmeniz yeterli olacaktır. İşte karpuz çekirdeklerinin sağlık açısından sunduğu faydalar:
Kabızlığı giderir: Karpuz çekirdeği yüksek miktarda lif içeren bir gıdadır. İçerdiği lif miktarı sayesinde sindirim sistemini düzenleyen karpuz çekirdekleri aynı zamanda bağırsaklarda yararlı bakteri oluşumunu destekleyerek bağırsaklarım aktif çalışma hızını destekler. Bu sayede kabızlık şikayetinin giderilmesini sağlar.
Bağışıklığı güçlendirir: Karpuz çekirdeği doğal antioksidan kaynağı bir besindir. İçerdiği lifler ve antioksidan değerleri sayesinde vücuttan toksin atımı gerçekleştirilmesini sağlar. Aynı zamanda iltihap ve enfeksiyon oluşumuna karşı vücudu korur. Erkeklerde kısırlık riskini düşürmesi ile de bilinir.
Kalbi korur: İçerdiği antioksidan sayesinde kalp damalarının temizlenmesini sağlayan karpuz çekirdeği aynı zamanda kalp damarlarının genişlemesini sağlayarak kalp krizi riskinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Çinko bakımından da zengin oluşu ile karpuz çekirdeği kalbi korumaktadır. ayrıca kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine de yardımcı olur.