Salgında kırılan İngiltere sürü bağışıklığını elde etmek üzere

Salgında kırılan İngiltere sürü bağışıklığını elde etmek üzere

Benimsediği sürü bağışıklığı stratejisi ile salgının patlamasına sebep olan İngiltere, yakaladığı yüksek aşılama oranı ile önümüzdeki pazartesi günü toplum bağışıklığını kazanan ilk Batı Avrupa ülkesi olabilir. Peki İngiltere'nin başarısının sırrı ne?

Derleme: Haberglobal.com.tr

67.8 milyonluk nüfusuna göre aşılamada oldukça iyi bir performans gösteren İngiltere’nin önümüzdeki pazartesi günü (12 Nisan) İsrail’den sonra dünyada sürü bağışıklığını kazanan ilk gelişmiş ülke olması bekleniyor.

College London Üniversitesi (UCL) tarafından yapılan bir çalışmaya göre sürü bağışıklığı için nüfusun yüzde 73.4’ü aşılandı veya virüse karşı antikora sahip.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise Mart ayının 14’ü itibarıyla İngiltere’deki insanların yüzde 54’ünün virüse karşı antikor geliştirdiği ortaya konmuştu.

O tarihten bu yana ülkede 7.1 milyon insana ilk doz aşıları vuruldu ve neredeyse 100 bin insan koronavirüse yakalandı.

YÜZDE 10'U DOĞUŞTAN BAĞIŞIKLIĞA SAHİP

Öte yandan yapılan çalışmalara göre İngiltere’deki insanların yüzde 10’unun koronavirüs tiplerine karşı doğuştan bağışıklığa sahip olup hastalığı asemptomatik olarak atlattıkları da ortaya kondu.

College London Üniversitesi’nden Profesör Karl Friston pazartesi sürü bağışıklığına ulaşma tahmininin kendisini de şaşırttığını söylerken, “Ülkede yetişkinlerin yüzde 50’sinden fazlası aşılandı. Yüzde 42’si virüse maruz kaldı. Yüzde 10’u doğuştan bağışıklık sahibi. Bunları göz önüne aldığınız zaman nüfusumuzun yüzde 70’inin bağışıklık sahibi olduğunu göreceksiniz. Geçişkenlik riskine de bakınca anlıyoruz ki ortada bir sürü bağışıklığı var” ifadelerini kullandı.

Modellemenin metodolojisine göre sürü bağışıklığı tahmini gerçek zamanlı ölümler, yeni vaka sayıları, aşı etkinliği, hastane kayıtları, Google hareketlilik trendleri göz önünde bulundurularak hesaplanıyor.

Salgında kırılan İngiltere sürü bağışıklığını elde etmek üzere - Resim : 1

24 MAYIS'TAN SONRA ÖLÜ SAYILARI SABİT KALACAK

Çalışmada yer alan tahminlere göre İngiltere’de koronavirüs kaynaklı ölü sayıları 24 Mayıs’a kadar düşecek daha sonra sabit kalacak.

Söz konusu tahmine itirazı olan bilim insanları da var. Oxford Üniversitesi Kanıt Bazlı Tıp bölümü direktörü Profesör Carl Heneghan, “Modellemedeki değişkenler sürekli olarak değişiyor. Bir gerçek dünyadaki verilere bakarak hareket etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

UCL tarafından yapılan REACT isimli araştırmaya göre İngiltere’de virüsün bulaşma oranı mart ayında şubat ayına göre yüzde 60 azaldı. Fakat mart ayının ortasından itibaren bulaşma hızı sabit bir şekilde kalmaya devam ediyor. Araştırmanın 11 Mart-30 Mart arasındaki son bölümüne 140 binin üzerinde gönüllü katıldı.

Vakaların ölüme dönüşme oranında da azalma gözlenirken ülkede ilk doz aşıyı alan grubun 31 milyonun üzerine çıktığına dikkat çekildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson sağlıkçıların yaptığı üçüncü dalga uyarılarına rağmen okulların açılması planından geri durmayacaklarını söylüyor.

Salgında kırılan İngiltere sürü bağışıklığını elde etmek üzere - Resim : 2

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Covid-19'a yakalanmış ve hastalığı ağır atlatmıştı. Fotoğraf: Reuters

30 YAŞ ALTINDAKİLERE FARKLI BİR AŞI

Öte yandan İngiltere'de 30 yaş altındakilere kan pıhtılaşmasına yol açtığı değerlendirilen Oxford-AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yerine Pfizer veya Moderna'nın aşıları yapılacak.

Bununla beraber 31 Mart'a kadar 79 kan pıhtılaşması vakasının rapor edildiği ve bu kişilerden 19'un öldüğü duyurulan açıklamada, kan pıhtılaşmasına neyin yol açtığının belirlenemediği vurgulandı.

51'i kadın ve 28'i erkek olan vakaların yaşlarının 18-79 arasında değiştiği, hayatını kaybeden 19 kişiden 3'ünün 30 yaşın altında olduğu açıklandı. 19 ölümün 14'ünde beyinde, 5'inde ise toplardamarlar içinde kan pıhtısı görüldüğü belirtildi.

MHRA'nın açıklamasının ardından Aşı Komitesi, gençlerde görülen kan pıhtılaşması nedeniyle 30 yaşın altındakilere bundan sonra Pfizer veya Moderna aşılarının sunulacağını açıkladı. Oxford-AstraZeneca aşısının ilk dozunu yapılmış olanların ise aynı aşının ikinci dozunu olabileceği belirtildi.

İngiltere'de 20 milyondan fazla AstraZeneca aşısı uygulandığı kaydediliyor.

Bazı Avrupa ülkeleri, kan pıhtılaşması yaptığı gerekçesiyle söz konusu aşının kullanımını askıya almış veya yaşa göre sınırlandırmıştı.

Kaynak: The Telegraph, Reuters