Milyonlarca insan antikor sahibi olunca bize bir cesaret geldi!
Neredeyse 30 milyon vatandaş en az ilk doz aşısını oldu. Üstüne hastalığı da geçirenler düşünülürse milyonlar artık antikor sahibi. Haliyle bu tedbirlerin aksatılması konusunda bir cesaret de veriyor. Uzmanlar uyarıyor: Daha bu iş bitmedi...
GÖKHAN KAM-GAMZE BAL
Neredeyse 30 milyon insan en az ilk doz aşısını oldu ve 5 milyonu aşkın insan da aşılandı. Covid-19'a karşı bağışıklık gelince vatandaşa bir cesaret de gelmedi değil. Açık havada maskeler inmeye başladı yer yer sosyal mesafenin ihlal edildiği durumlar görülüyor. İnsanlar bunaldığı için antikor oluşturanın tedbirleri biraz gevşetmesi belki de insan psikolojisi açısından anlaşılabilir ama tıbben hala tedbirli olmakta fayda var.
Aşılanmanın hızlanmasıyla birlikte uzmanlardan 'rehavete kapılmayın' uyarısı geldi. Delta varyantının Türkiye'de ne kadar yayıldığının henüz net olarak bilinmediğine vurgu yapan uzmanlar, aşılama hızlansa da salgının henüz kontrol altına alınmadığı konusunda vatandaşı uyarıyor.
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na göre ise vatandaşlar kendilerini korumak için salgın devam ediyormuş gibi davranmalılar.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise aşılama oranının en azından yüzde 70'e ulaşması gerektiğine dikkat çekti.
TEHLİKE GEÇMEDİ
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da Prof. Dr. Ceyhan gibi toplumsal bağışıklığın yüzde 70'lere ulaşması gerektiğini vurguladı. Ancak şu an aşılama oranı yüzde 17'ler civarında.
"Aşıya hız verilmesi önemli bir adım ama biliyoruz ki acil kullanım izni protokolüne aykırı olarak birinci ve ikinci doz arasındaki süre iki haftadan altı haftaya çıkarıldı. Dolayısıyla insanların ne zaman tam aşılanacağı belli değil" diyen Prof. Dr. Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu
"Özellikle şu anda kullanmakta olduğumuz aşının delta varyantına karşı etkili olabilmesi için iki dozun yapılması ve üzerinden 14 gün geçmesi gerekiyor. Hâlâ günlük yeni tanımlanmış hasta sayımıza bakıldığında salgının kontrol altına alınmadığını göstermiyor. Yeterince toplumsal bağışıklık hedefine de ulaşılmamışken normalleşme adımının atılması bilimsel olarak doğru değil. Hangi aşıyı olursak olalım çevremizdekilerin ne durumda olduğunu bilmediğimiz için dikkat etmeliyiz."
KAPALI ORTAMLARA DİKKAT!
Salgının henüz kontrol altına alınmadığını vurgulayan bir başka isim de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala.
Ancak Pala, 1.5 yıldır devam eden yasaklar nedeniyle vatandaşın ruh ve beden sorunları yaşamaya başladığına dikkat çekerek şu öneride bulunuyor: "Açık alanlara getirilecek kısıtlamalardan ziyade kapalı ortamlarda uyulması gereken önlemlere dikkat çekecek düzenlemelere ihtiyaç var."
AÇIK HAVADA MASKE ÇIKARILMALI MI?
Prof. Dr. Kayıhan Pala, bu konuda şöyle diyor: "İki doz aşısını da olmuş biri, açık havada fiziksel mesafeyi koruyarak da yürüyorsa ve o sırada kimse bağırarak bir şey söylemiyorsa (yayılma riski açısında önemli) bu durumda maske kullanmayabilir."
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala
Pala, kapalı ortamlarda kalma süresine, odaya sürekli birlikte bulunan insanlar dışında birileri geliyorsa maskeyi hiç çıkarmamaya ve ortamı havalandırmaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.
Pala'ya göre eylül ayında başa dönmemek için delta varyantı gibi endişe verici varyantların yayılım hızı takip edilecek.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan
"AŞILAMA HIZINDA DÜŞME RİSKİ VAR"
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Türkiye'nin aşılamada son haftalarda hızlanmasını, aylardır aşı bekleyen yaş grubuna sıra gelmesine bağlıyor.
Ceyhan şöyle diyor: "Aşılamayı özellikle istemeyen, devletin ulaşmak için gayret etmesi gereken gruplar aşılanmadığı zaman, aşılama hızımız da düşecek. Zaten şu an aşılamada hızlı gitsek bile vakalarda kıpırdanmalar var. Delta varyantı çok önemli. Önlemler birden değil, kademeli olarak kalkmalı."
Kaynak: Haber Global TV