Sakarya'daki kazanın nedenleri: "İki kusur var..."

Sakarya son dakika Trafik kazası

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya kesiminde zincirleme kaza meydana geldi. Korkunç kazada, 10 kişi hayatını kaybetti. 8'i ağır 59 kişi yaralandı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Gürsel Yeğenoğlu, kazanın olası nedenlerini değerlendirdi.

Kaza, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sakarya kesiminde, otoyolun İstanbul yönü Dağdibi mevkiinde meydana geldi. Aralarında 3 otobüs ve bir tırın da bulunduğu 7 araç henüz belirlenemeyen nedenle zincirleme kaza yaptı. İlk belirlemelere göre, olay yerinde 10 kişi hayatını kaybetti, 8'i ağır 59 kişi ise yaralandı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralılardan 8'inin durumunun ağır olduğu bilgisini verdi. 
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 3 savcının kaza ile ilgili görevlendirildiğini belirtti. Ekiplerin bölgedeki çalışması devam ediyor.

SAKARYA'DAKİ KAZANIN OLASI NEDENLERİ

Haber Global'de açıklamalarda bulunan Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Gürsel Yeğenoğlu, bu kazadaki olası ihmalleri ve yapılması gerekenleri sıraladı. 

Yeğenoğlu kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Çok üzücü bir kaza. Kazanın meydana geldiği noktadaki eksikliklerde, hız limiti ve takip mesafesi kavramı olarak iki kusur var.

Hız limitleri Karayolları Trafik Kanunu'na göre, aracın kapasitesi yolcu, yük sayısı, ağırlığı, tonajı, iklim koşulları ve hava koşulları ve bunu da kapsayan sis, yağmur, kar, buz gibi unsurları barındırıyor.

Karayollarında bir tabelada eğer 90 KM yazıyorsa, siz bunun yüzde 10 toleransını da kapsayacak şekilde sürat yapamazsınız. Burada da sis var sisin olduğu yerlerde hız yapamazsınız. Tabandaki kristalleşme daha çok kayganlaştıracağı için kazaya sebep olur. Sürücülerin dikkat etmesi gereken en önemli koşullardan biri, hız ve takip mesafesi ile araç kontrolüdür.

Arkadan gelen aracın takip mesafesi olmadığı için zeminde de sis dolayısı ile kristalleşme olduğu için araçlar zincirleme olarak kaza yapmış burada da. İkinci büyük kritik noktada, kazalarda herkes korkudan kendini dışarıya atar ama burada hız limitlerine uymayan diğer ağır araçlar yolculara çarpıp ölü sayısını artırıyorlar. Yani bu ciddi kazada bu noktalara dikkat edilmemiş.

Sis varken otomobilin yapacağı hız limitine uyup dikkatli gitmek. Bu durumda sis varken sürücüler bu havada tecrübesizse yolun en sağından dörtlüleri ve sis lambaları yakıp gitmelidir.
En ufak bir sürat kazayı daha da artıracaktır.'' dedi.