Sakarya'da ikinci havai fişek faciası

Sakarya'da Taşkısığı bölgesinde havai fişek taşıyan bir kamyonda patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Sakarya Valisi Kaldırım, patlamada 3 şehidin olduğunu duyurdu. 8 personelin ise yaralandığı açıklandı.

Sakarya'da patlama meydana gelen havai fişek fabrikasından çıkartılan patlayıcılar infilak etti. Sakarya Valisi Kaldırım, patlamada 3 şehidin olduğunu duyurdu. 8 personelin ise yaralandığı açıklandı.

Olay, öğle saatlerinde, Adapazarı'nın Taşkısığı mevkisinde meydana geldi. Hendek'te, 3 Temmuz Cuma günü fabrikadaki patlamada patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcılar, imha edilmek üzere belediyeye ait kamyonla taş ocağına getirildi. Alanda patlayıcılar boşaltılmak istenirken, kamyonda patlama oldu. Patlama sesi, kentin birçok noktasından duyulurken, siyah dumanlar, gökyüzüne yükseldi.

 

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA: 11 JANDARMA İLE KAMYON ŞOFÖRÜ YARALI

Bölgede incelemelerde bulunan Bakan Soylu'nun açıklamaları:

"Taşınması için iki alternatif ortaya konuldu. Buraya getirdikleri patlayıcılar havai fişek olunca, oranın ormana yakın olması nedeniyle burada patlatmanın doğru olabileceği konusunda ilgili arkadaşlarımız karar verdiler. Savcılarımızın kontrolünde gerçekleştirildi. 15 tonluk gerçekleştirildi. Son 1-1.5 tonluk patlayıcı varken hepimizin üzen olay başımıza geldi. Bu patlayıcıların fitili, bunların içindeki kutularda var. Bunları buraya patlatmak için getirdiler. Bunlar orada da soğutuluyorlar, orada da soğutuyorlar. Usulle birlikte imha edilirler. Tam boşaltma esnasında... Neden olduğu soruşturma sonucunda anlaşılacak patlama meydana geldi. İkisi imha timinden olan, birisi de alanın güvenliğinden sorumlu jandarma personelimiz şehit oldu. Aracın şoförü ağır yaralı. Ameliyetta olduğu bilgisini aldık. Kocaeli'de hastaneye sevk edilen 11 jandarmamız var. Kaburgasında hafif ağrı olan, patlamadan ağrı olduğunu bildiğimiz bir jandarma personelimiz var. Diğerlerinin hayati tehlikesi yok. Şifalar diliyoruz. Burada kendi görevlerini yerine getirirken elim olayla karşı karşıya kaldılar. Olayla ilgili eksiklik varsa gerekli tahkikat yapılacak."  

VALİ: 3 ŞEHİDİMİZ VAR

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, patlamaya ilişkin, ''Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz var" açıklamasını yaptı. 

İçişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada ise şöyle denildi: 

"Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren Taş Ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuştur"

 AFAD'DAN AÇIKLAMA: YARALI SAYISI 8

AFAD'dan yapılan açıklamada, 3 Temmuz'da Hendek ilçesinde bulunan fabrikada meydana gelen patlamada fabrikanın zarar görmeyen noktalarındaki patlayıcıların bugün kamyonlarla başka bir alana taşınması esnasında 11.35 sıralarında Taşkısığı mevkisinde patlayıcının taşıyıcı kamyondan indirildiği sırada patlama meydana geldiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meydana gelen patlama neticesinde Sakarya AFAD 2 araç ve 14 personel, 9 ambulans ve 1 UMKE ekibi, Orman Bölge Müdürlüğü 2 su tankeri, 1 arazöz ve 1 müdahale aracı, itfaiye 5 ekip ve jandarma ekipleri patlamanın meydana geldiği noktaya sevk edildi. Patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı." 

Sakarya'da ikinci havai fişek faciası - Resim : 3

KILIÇDAROĞLU'DAN AÇIKLAMA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya'daki ikinci havai fişek faciasıyla ilgili olarak, "Sakarya'da imha edilmek üzere taşınan havai fişeklerin bulunduğu araçta meydana gelen patlamada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!" dedi. 

BAHÇELİ: MİLLETİMİZİ BİR KEZ DAHA DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR

MHP lideri Devlet Bahçeli ise, yaşanan olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu bulunan bir havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 Cuma günü meydana gelen patlamanın acısı ve yankısı henüz geçmemişken, yeni bir vahim olayın vuku bulması milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür. Hendek’te bulunan bir taş ocağında, felaketin yaşandığı havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılmaları amacıyla taşındıkları kamyondan indirilmesi sırasında maalesef patlama yaşanmıştır. Bu kapsamda üç kahraman Jandarmamız şehit olmuş, altı kardeşimiz de yaralanmıştır. Aziz şehitlerimize, 3 Temmuz 2020 tarihli patlamada hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyor, yaralanan ve tedavi gören kardeşlerimize şifalar niyaz ediyorum."

7 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde, yaklaşık 15 dönüm alana kurulu havai fişek fabrikasında, 3 Temmuz'da saat 11.15'te meydana gelen ve kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetti, hastaneye kaldırılan 122 kişi ise tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Sakarya'da ikinci havai fişek faciası - Resim : 4

son dakika son dakika haber