Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama

Sakarya'da 189 işçinin olduğu havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Bakan Koca olay yerinden yaptığı açıklamada, 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrıca Koca, "97 yaralı hastaneye kaldırıldı, 16 kişi taburcu edildi" dedi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Yukarıçalıca mevkisindeki havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. Patlama sonrası bölgeye olay yerine 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibi gönderildi. Personel sayısının 189 olduğu fabrikada patlama nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybetti, biri ağır 83 kişi de yaralandı.M Patlama sonrası çıkan yangına hava destekli müdahale devam ediyor. Yangının kontrol altına alındığı bildirildi.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİNCE ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Patlamanın ardından bölgede arama kurtarma ekipleri kapsamlı çalışma başlattı. Yukarıçalıca mevkisindeki fabrikada meydana gelen patlamanın ardından bölgeye sevk edilen AFAD ve arama kurtarma derneklerine bağlı ekipler, bölgede arama kurtarma çalışması yürütüyor. AFAD ekiplerinin öncülüğünde başlatılan çalışmalarda arama köpekleri de yer alıyor. Fabrika çevresindeki yeşillik alanda devam eden arama çalışmalarına Sakarya ve Düzce'deki arama kurtarma ekipleri ile diğer gönüllü sivil toplum kuruluşlarının üyeleri eşlik ediyor. Bölgede ambulanslar da hazır bekletiliyor.

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bu arada, arama çalışmaları sırasında patlamanın gerçekleştiği fabrikanın metrelerce uzağına saçılan çatı, beton ve ağaç parçaları ile patlamamış halde havai fişekler olduğu görüldü.

Öte yandan patlamanın meydana geldiği fabrikadaki soğutma çalışmaları ekiplerce sürdürülüyor.

3 BAKANDAN SAKARYA'DA AÇIKLAMALAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi." dedi.

Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasındaki incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla olay yerine geldiklerini söyledi.

Burada daha önce benzer şekilde bu büyüklükte olmayan iki patlamanın olduğunu bildiklerini belirten Koca, şöyle devam etti:

"Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu, kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi. 97 yaralımızın 16'sı taburcu edildi, 31 yaşındaki bir vatandaşımızın ağır yaralı olarak tedavisi yapılmakta. Bunun dışında durumu ciddi olan herhangi bir yaralımız yok. Olayın ilk anından itibaren iki ambulans helikopterimiz, 84 ambulansımız, 18 UMKE timimiz ve 112 Acil ekibimiz dahil olmak üzere AFAD ekibiyle birlikte olay yerine hızla ulaşıp hizmet etmiş oldular."

Koca, millete baş sağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulanarak, "Ekip olarak olayın bundan sonraki sürecini de burada tamamen bütün vatandaşlarımızın durumlarını netleştirdikten sonra, o süreye kadar kalacağımızı söylemek istiyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Tekrar bu tür afet ve felaketleri milletimize Rabbim yaşatmasın diyorum. Hepimize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Havai fişekte karbondioksit, karbonmonoksit ve sülfürdioksit gibi gazların bulunduğunu aktaran Koca, şunları kaydetti:

"O nedenle özellikle tansiyon, solunum sıkıntısı ve benzeri hastalar için önemli olabileceğini düşünüyoruz. Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu, bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev kapı ve pencerelerinin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz."

Koca, çalışan sayısının güvenlik ile birlikte 186 olduğunu dile getirerek, "Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15-20 kişinin sahadan erken dönemde ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yani 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor." demesi üzerine Bakan Koca, "Evet." dedi.

Bakan Soylu'nun açıklamaları;

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Hem soğutma çalışmaları hem de enkazdaki diğer çalışmalar devam etmektedir. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." dedi.

Hem soğutma hem de enkazdaki diğer çalışmaların devam ettiğini belirten Soylu, "Onun üzerine söyleyebilecek bir değerlendirme yok. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda sayın Başsavcımızın da kontrolünde ve denetiminde, elbetteki patlamanın nerede meydana geldiği, nasıl meydana geldiğine yönelik çalışmalar da bu soğutma çalışmaları bittikten sonra değerlendirilip kamuoyuyla paylaşılacaktır. Geçmiş olsun." diye konuştu.

1 HASTA, KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE SEVK EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralanan hastalarımızdan birini, yanık tedavisi için, helikopter ambulansla, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanemizden İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanemize sevk ettik. Tedavisini yakından takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DURUMU AÇIKLADI

İstanbul Levent'te yapılacak olan caminin temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili, "Şu anda kontrol altına alınmıştır. Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da cuma namazı çıkışında, Sakarya'daki havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişki şu bilgileri paylaştı:"Bugün Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Patlamada şu an itibarıyla buradaki personel sayısı 189. 189 personel içinde yaralı sayısı biri ağır olmak üzere 74 yaralı mevcut. Vefat sayısı da 2. Bu fabrika uzaktan değil, o mahalin insanları. Temennimiz odur ki, yaralıların sağlıklı bir şekilde ailelerine dönmesi ve içeride olan yaralılar ile ilgili de olumsuz haberler almamaktır. Konuyla ilgili şu anda 3 bakanım orada. İçişleri, Sağlık, Aile, Sosyal Çalışma Bakanım orada, valimiz, belediye başkanlarımız olay yerindeler. Ben iş yeri sahibi ile de birkaç kez görüşmeler yaptım. Kendileri de olay yerinde çalışmaları sürdürüyorlar. Ben ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de şifalar diliyorum. Temennim odur ki bir an önce yangın söndürülmüş olsun, büyümeden bu işi bitirmiş olalım."

YANGINA HAVADAN BÖYLE MÜDAHALE EDİLDİ

Orman Genel Müdürlüğü'ne ait yangına müdahale hava filosunun olay yerindeki çalışmalarından görüntüler de servis edildi. 

 

Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama - Resim : 1

CANLI YAYINDA OLAY YERİNDEN SICAK GÖRÜNTÜLER

SAKARYA VALİSİ: İÇERİDE 150-200 KİŞİ VAR

Sakarya Valisi Oktay Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 kişi var" ifadelerini kullanmıştı. 

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, "3 Temmuz 2020 tarihinde saat 11.15 sularında Sakarya ili Hendek ilçesinde faaliyet gösteren bir havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmiştir.  Bölgeye, Sakarya AFAD’dan 29 personel ve 7 araç, Sağlık Bakanlığı’ndan 64 ambulans, 9 UMKE, 2 helikopter ambulans ile İtfaiye ve Jandarma ekipleri sevk edilmiştir. Olası ihtiyaç durumunda görev almak üzere Bursa, Kocaeli, Düzce, İstanbul ve Bolu AFAD ekipleri teyakkuz haline geçirilmiştir.
Yaklaşık 200 çalışanı bulunan fabrikada patlama sonrasında meydana gelen yangına itfaiye tarafından müdahale edilmektedir. Gelişmeler yakından takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. 

1 UÇAK, 2 HELİKOPTER, 15 ARAZÖZ GÖNDERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz araç takviyesinde bulunarak, bölgeye gönderdik. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

DEPREM CİHAZLARINDA İLKİ 11:05'TE OLMAK ÜZERE 3 PATLAMA KAYDEDİLDİ

AFAD'ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05'te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18'de 3 güçlü patlama kaydedildi. 

Hendek Belediye Başkanı yaptığı açıklamada, patlamaların halen sürdüğünü söyledi. Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "3 yıl önce de aynı bölgede patlama olmuştu" dedi. 

ÖMER ÇELİK: DUALARIMIZ CANLARIMIZLA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek’te patlama olan Havai Fişek Fabrikası’nda canlarımız var. Allah hepsini korusun.  Tüm dualar ve gayretler onlar için" dedi. 

 

Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama - Resim : 6

DAHA ÖNCE DE 2 PATLAMA OLDU

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında da patlama meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama - Resim : 7

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. 

Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama - Resim : 8

son dakika son dakika haber Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama