Sahte ev ilanına geçit yok: "Doğrulanmış ilan" sistemi ne zaman başlıyor?

Emlak haberleri Gündem haberleri

Emlak piyasasındaki dolandırıcılık faaliyetlerini engellemek için harekete geçildi. "Doğrulanmış ilan" düzenlemesi "bugün" devreye giriyor, artık internet sitelerinde verilen gayrimenkul ilanları resmiyet kazanacak, sahte ilanlara geçit verilmeyecek.

Emlakta sahte ve hileli ilan dönemi tarihe karışıyor. Artık yetkisi olmayan emlakçı internette ev satamayacak. Sahte ilanları önleyecek "Elektronik İlan Doğrulama Sistemi" devreye giriyor.

Yeni sistemde mülk sahibi e-Devlet üzerinden kendisine ait gayrimenkulu seçecek. Ardından emlakçıyı yetkilendirecek. Bu yetkiyle emlak sitelerine ilan verilebilecek. Bu ilanlara "doğrulanmış ilan" denilecek.

Kayıt dışı emlakçılığı bitirmeyi amaçlayan uygulamanın denetimini Ticaret Bakanlığı yapacak. Bilinmesi gereken detaylardan biri de uygulamadaki süre ve yetkilendirilen emlakçı sayısı. Vatandaşlar birden fazla emlak işletmesini yetkilendirebilecek. "Doğrulanmış ilan" hem satılık hem kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Emlakçıdan memnun kalmayan vatandaşların iptal hakkı var.