Sağlık çalışanlarına kim saldırıyor, hangi olaylar sonucu şiddet görüyorlar?

Sağlık Bakanlığı
Sağlık çalışanlarına kim saldırıyor, hangi olaylar sonucu şiddet görüyorlar?
Türkiye'deki sağlık çalışanlarının yüzde 67'si en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kaldıklarını belirtiyor. Fotoğraf: AA

Sağlıkta şiddet Türkiye’nin kronik bir sorunu. Her ay pek çok sağlık çalışanı şiddetin bir türüne maruz kalıyor. Askerlik raporu, bir yakının kaybı veya başka bahaneler hekimlere saldırı için gerekçe olabiliyor.

Sağlık çalışanlarına şiddet Türkiye’nin kronik sorunları arasında yer almaya başladı. Her geçen gün yeni bir olay daha meydana geliyor. Dün Konya'da doktor Ekrem Karakaya silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederken, geçen pazartesi günü Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kimliksiz kayıt yaptırmak isteyen hasta yakını, sağlık çalışanlarına saldırdı. Saldırıya uğrayan Nurullah Çalpa, "Yüzümden akan kanlar avuçlarımı doldurdu. Hiçbir şekilde can güvenliğimiz yok" dedi.

O dönemki ismi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın finanse ettiği Öz Sağlık-İş’in ‘Sosyal Hizmetler ve Sağlık Sektöründe İşyeri Şiddetinin Araştırılması ve Önlenmesi Projesi’ (2020-2021) kapsamında yapılan ve 8 bin sağlık çalışanının katıldığı araştırmaya göre; sağlık çalışanlarının yüzde 67’si görevleri başında en az bir kez şiddetin bir türüne uğradı. Bunlar arasında sözel şiddet ilk sırada gelirken, bunu psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet izledi.

EN ÇOK HASTA YAKINLARI SALDIRIYOR

Şiddet gördüğünü beyan eden sağlık çalışanlarının yüzde 77’si bu şiddeti hasta yakınlarından gördüğünü belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i sağlıkta şiddet olaylarını artık olağan karşılamaya başladıklarını ifade ederken, yüzde 30'u hiçbir koşulda olağan bulmadıklarını belirtti.

Şiddet gören sağlık çalışanlarının bu olaylar gerçekleştikten sonra sürekli endişe, korku ve tetikte olma hissi ile yaşadıkları belirtildi. Ankete katılanların yüzde 87,5’i sağlık çalışanlarına şiddetin engellenebileceğini düşünüyor.

Geçen mayıs ayında TBMM’den geçen bir düzenlemeye göre sağlık çalışanlarına şiddetin cezası artırılmış, suç katalog kapsama alınmış, böylece sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişilerin tutuklu yargılanmasının önü açılmıştı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NEDEN SALDIRILIYOR?

Sağlık-Sen’in Mart, Nisan ve Mayıs ayları Sağlıkta Şiddet Raporu’ndan derlenen bilgilere göre; önceki ay 33 kişi 15 farklı şiddet olayında sağlık çalışanlarına şiddet uyguladı. Peki bu olaylar neydi? Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kendisine 'askere gidebilir' raporu veren doktora hem sözlü hem de fiziksel şiddet uygulayan saldırgan, yargılandığı mahkemece 7 bin 80 TL para cezasına çarptırıldı.

DOKTORA KÜFÜR

Kahramanmaraş 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi, sosyal medya üzerinden doktorlara küfrettiği iddiasıyla yargıladığı sanığa, 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.

UYARANA DARP

Geçen aylarda Ankara’da bir hastanede kendilerini uyaran hemşire, doktor ve güvenlik görevlilerini darp eden 4 sanık tutuksuz yargılandı. Mahkeme sanıklardan birine 9 ay 10 gün ceza verirken, diğer 3 sanığı 8 ay 10 gün cezaya çarptırdı. Aynı zamanda sanıklara adli para cezası verildi. Ancak 4 sanık için de hükmün açıklanması geri bırakıldı.

KAFA ATARAK BURNUNU KIRMAK

11 Şubat 2022 tarihinde gittiği Ümraniye Devlet Hastanesi’nde tedavisine yardımcı olmaya çalışan hemşire M.S.’ye kafa atarak burnunu kıran saldırgan H.C. tutuklanarak hakim karşısına çıkartıldı. Sanık hakkında, sağlık çalışanına yönelik “tehdit ve kasten yaralama" suçundan toplamda 11 yıl 6 ay hapis cezası istendi. Sanık, tutuklulukta geçirdiği süre, kaçma ve suç delillerini karartma şüphesi bulunmadığı dikkate alınarak ilk celsede tahliye edildi.

İKİ ASİSTAN HEKİMİ REHİN ALDI

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde pediatri servisinde görevli iki asistan hekimi darp eden ve rehin alan saldırganın yargılandığı dava da Mart ayında sonuçlandı. Mahkeme sanığa, toplamda 8 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verdi.

'BEN DAYAK DEĞİL KURŞUN ATARIM'

Öte yandan Samsun’da SABİM üzerinden devlet hastanesinde görevli uzman doktoru “Millet gidiyor, sağda solda doktor dövüyor, vuruyor, adamlar haklıymış! Ben o doktora dayak değil, kurşun atarım” sözleriyle tehdit eden şahıs hakkında mahkeme, sanığın doktorun çalıştığı hastaneye 2 ay boyunca yaklaşmamasına karar verdi.

‘TAHAMÜLÜMÜZ KALMADI’

Bu yaşananlar üzerine Türk Tabipleri Birliği 7-8 Temmuz’da greve gideceklerini açıkladı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Şiddet karşısında hekimlerin/sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Kaynaklar: AA, Sağlık-İş, Sağlık-Sen, Türk Tabipleri Birliği

Kaynak: Web Özel

Sağlık bakanlığı