Sağlık Bakanı Koca'dan 'ilk vaka' iddialarına ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Koca'dan 'ilk vaka' iddialarına ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin de yazarları arasında yer aldığı makale ile ilgili iddialara ilişkin, "Sehven yapılan ve düzeltilmesi için gerekli girişimin yapıldığı bir yazım hatası" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün bazı basın yayın organlarında, yazarları arasında Bakan Yardımcısı Birinci'nin de yer aldığı makale ile ilgili iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İlgili makalede sorumlu yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihlerinin sehven "Mart-Nisan" ayları yerine "Şubat-Mart" olarak yazıldığını belirten Bakan Koca, "Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir." bilgisini verdi.

Koca, açıklamasında şunları kaydetti:

"Makale ile alakalı olarak dergi yayın kurulu ve editörüne sorumlu yazar tarafından düzeltme metni ve kanıt dokümanı gönderildiği ve dergi kurulunun bu düzeltmeyi en kısa zamanda yapacağını bildirdiği öğrenilmiştir. Kayıtlarımıza göre makaleye konu olan çalışmadaki ilk hastanın bildirim tarihi 25 Mart 2020 olup, tedavisine başlanmıştır.

Kovid-19 mücadele sürecimizde hem ulusal, hem uluslararası kamuoyuna bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi aktarmak için bilim insanlarını desteklemek niyetiyle Kovid-19 sürecinin hemen başında 'bilimselarastirma.saglik.gov.tr' portalını kurarak hizmete aldık. Bilindiği gibi tüm bilimsel çalışmalarla ilgili veriye erişim, etik ilkeler ve onam prosedürüne ilişkin kurallar bellidir. Makalenin yazarları arasında olan Bakan Yardımcımız Dr. Şuayip Birinci ve diğer yazarlar belirlenen bilimsel araştırma kurallarına uymuşlardır.

Yukarıda da zikrettiğim gibi sehven yapılan ve düzeltilmesi için gerekli girişimin yapıldığı bir yazım hatasını bahane ederek bu süreci büyük özveri ve mücadele ile götüren, aynı zamanda kendisi de bir tıp doktoru olan Bakan Yardımcım Dr. Şuayip Birinci'nin ve çalışma arkadaşlarının yıpratılma çabalarını üzüntüyle karşılıyorum."

NE OLDU?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının mart ayından önce görüldüğünü belirttti. Buna dayanak olarak da Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci’nin de imzasının olduğu bir makaleyi gösterdi.

Emir'in dikkat çektiği çalışma, 3 Haziran 2020'de yayınlanan Journal of Population Therapeutics and Clinical Pharmacology isimli dergide yayınlandı.

Yayınlanan araştırma koronavirüs ile ilişkili pnömoni tedavisinde LINCOCIN® ve AZITRO®'nun etkinliğini karşılaştırmayı amaçlıyordu.

Çalışma Şubat-Mart 2020 tarihleri ​​arasında Tarsus Medical Park Hastanesi'ne başvuran 30-80 yaşları arasında hastanede yatan toplam 24 hastayı kapsıyordu.

CHP’li Emir “Şubat ayında COVID-19 pozitif tanılı 24 hasta Mersin'de tedavi altına alınmış. Bakanlık, Türkiye'de ilk vakayı 11 Mart'ta açıklamıştı. Bu bir skandaldır, bakan yardımcısının bir dakika o koltukta oturmaması gerekir” dedi.

ŞUAYİP BİRİNCİ: BASİT BİR YAZIM HATASI

Bu gelişmenin ardından Şuayip Birinci sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak “Yazarları arasında yer aldığım makalede, sorumlu birinci yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihleri sehven “Mart-Nisan” ayları yerine “Şubat-Mart” olarak yazılmıştır. Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine sadece Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir” dedi.

Hatanın düzeltilmesi için dergi yayın kurulu ve editörüne düzelme metni ve kanıt dokümanı gönderildiğini ifade eden Birinci, “Ülkemizin başarıyla sürdürdüğü ve dünyaya örnek olduğu Kovid-19 mücadelesi sürecinde; tamamen insan odağında yürüttüğümüz çalışmaların, basit bir yazım hatası nedeniyle siyasi zemine çekilmeye çalışılması son derece üzücüdür” değerlendirmesini yaptı.

Ancak Birinci, sosyal medyada yer alan paylaşımını bir kaç saat sonra sildi.

Sağlık Bakanı Koca'dan 'ilk vaka' iddialarına ilişkin açıklama - Resim : 1

Kaynak: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Kovid-19