Bakan Koca, Bilim Kurulu sonrası açıkladı: En fazla vaka İstanbul'da

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası 1 Temmuz 2020 koronavirüs verilerini açıklayarak en fazla vakanın İstanbul'da olduğunu ve kısıtlamaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Bu mücadelede iyimserlerin, küçük zorluklardan yılmayanların, başkalarının sağlığını kendi sağlığı gibi gözetip kollayan özverili insanların mücadelesidir. Emek verenleri, sağlık camiamız adına kutluyorum. Günün sonunda kazanacak olan iyiliktir.

Salgın gündemi ciddiyetini koruyor.Vaka sayısındaki artışlar ile tedirginlikler yaşamaya başladık.Hastalığın gündemden düşmesi mümkün görünmüyor. Yapmamız gereken tedbire uygun seçenek aramaktır. 

Virüsün yayılma hızının yavaşladığı düşüncesi yanlıştır. Hasta etme gücünün zayıfladığı görüşü bilimsel değil.

"TÖREN VE KUTLAMALARDAN UZAK KALMALIYIZ"

Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır. Psikolojik hayatımız, hastalık gündemiyle sınırlanmıştır. Gündelik hayattaki değişme, izole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır.

Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Alınacak 3 tedbir; maske, mesafe, temizlik hem sağlığımızın hem hürriyetimizin koruyucusudur. 

"VAKALARIN ÇOĞUNLUĞU İSTANBUL'DA"

Ülkemizdeki toplam vaka sayısı 199 bin 906'dır. Vakaların yüzde 53,74'ü tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul'da tespit edilmişti.  Ankara, Gaziantep, Konya, Diyarbakır'da artış var. 

VAKALARIN EN DÜŞÜK OLDUĞU İLLER

Gümüşhane, Tunceli, Kars, Bartın, Burdur

"EN FAZLA VAKA SON 1 AYDA 25-45 YAŞLARINDA GÖRÜLÜYOR"

Son 1 ayda en fazla vaka 25-45 yaşları arasında görülmektedir. Hareketlilik arttıkça virüsün taşınma durumu da artıyor. Büyüklerimiz bugün, dünden daha fazla risk altındalar. Son günlerde yoğun bakım hastalarımızın artışı ve entübe hastalarımızın yaş ortalaması daha da yükselmektedir.

Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi korumaya aldığımız avantajlarımızı koruyamıyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya uymak zorundayız. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir büyüğümüzün, bir yakınımızın hayatını kaybedecek kadar riskli olabilir.

Büyüklerimize duyduğumuz sevgi ve saygımızı onları korumakla, onları riske atacak her türlü davranıştan uzak durmakla gösterelim. Tehdidin karşısına tedbiri koyalım.

1 TEMMUZ 2020 KORONAVİRÜS VERİLERİ

Son 24 saatte korona virüs nedeniyle 19 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 5 bin 150 olduğunu açıkladı. Bugün 52 bin 313 test yapılırken, bin 192 yeni vaka tanısı konuldu, 2 bin 311 ise iyileşti.

Bakan Koca, Bilim Kurulu sonrası açıkladı: En fazla vaka İstanbul'da - Resim : 1

TEDBİRLERİYLE ÖRNEK OLAN 5 İL

Toplam test sayımız 3,5 Milyona yaklaştı. Toplam vaka sayımız 200.000’i geçti. Yeni vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş sağlayan, tedbirleri uygulamadaki başarısıyla örnek 5 ilimiz: Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Tüm illerde başarabiliriz.,

"KISITLAMALAR DEVAM ETMELİ"

Kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Salgının seyri belirler. Okulların açılmasına yakın, salgının seyrine göre tartışılır, öneri olursa bunu paylaşırız.

ANTİKOR TESTİ ÇALIŞMALARI

 Çalışmanın yapıldığı kişi sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayının artışıyla birlikte toplam taşıyıcılık oranı yüzde 0,24.

ÇİN'DE ORTAYA ÇIKAN YENİ DOMUZ GRİBİ TÜRÜ

 Bu virüsün insandan insana geçtiği ile ilgili şu anda bir bilgi yok, takip ediyoruz

DEZANFEKTAN KULLANIMI VE SATIŞI

Gelişi güzel herkesin satış yaptığı bir durum söz konusu değil. Uygunluğuna izin verdiğimiz dezenfektanlar dışında kullanım asla söz konusu olmamalı. Dezenfektanları da tabii ki ölçülü kullanmak gerekiyor. Sürekli bir kullanım ve cilt rahatsızlığı söz konusu ise vatandaşımızın tedbirli olmasında fayda var.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs