Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu sonrası açıkladı: Salgınla mücadelede yeni sistem "Teletıp"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulunarak salgınla mücadelede "Teletıp" dönemine geçildiğini açıkladı. Koca, "65 yaş üstüne kısıtlama" konusuna ilişkin ise "Genel anlamda bir kısıtlama yok" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Vaka artışları bizi yıldırırsa alacağımız yara büyür

Son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık

SALGINLA MÜCADELEDE YENİ DÖNEM "TELETIP"

Tarihte düz çizgi halinde seyreden bir salgın olmamıştır. Önemli olan mücadelede istikrardır.

Yeni bir uygulamaya geçiyoruz. 'Teletıp' uygulamasıyla evdeki hastalarımız yakından takip edilecek.

Ağır hastalarımız daha çok kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşlılarımızdan oluşuyor. Onlar her şeyden vazgeçecek aşamaya geliyorlar. İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yok. Antiviral ilacın yerli üretimine 4 firma tarafından başlanmıştır.
Türkiye'nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmaya çalışan varsa ya salgının ne anlama geldiğini bilmiyor ya da bildiği kadarını da siyaseten unutmayı tercih ediyor.

Türkiye, salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının çok büyük yararlarını gördü.

10 şehir vaka sayıları düştü, 7 ilde mücadelemiz devam ediyor.

HES UYGULAMASINA YENİ ÖZELLİK

Bakanlığımız HES adlı bir uygulama geliştirmişti. Buna riskli alan özelliğini kazandırdık. Pilot bölge olan Kırıkkale'de denenen bu özellik ay sonuna kadar hizmete girecek. Gittiğiniz toplu mekanlarda karekodla size bilgi verecek. Bir temaslı var mı yok mu gelmiş mi bunu öğreneceksiniz.

Kovid- 19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7.

19 AĞUSTOS KORONAVİRÜS VERİLERİ

Türkiye'de son 24 saatte 1303 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 23 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 253 bin 108, can kaybı 6 bin 39 oldu.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu sonrası açıkladı: Salgınla mücadelede yeni sistem "Teletıp" - Resim : 1

OKULLARIN AÇILMASI

Sürekli Milli Eğitim Bakanlığımız ile konuşuyoruz. 21 Eylül'de okulların açılacağı temelindeyiz. Bazı sınıfların bir şekilde eğitime başlaması gerekiyor. Salgın seyri farklı olursa kademelendirme yöntemiyle de bir noktaya gelinmiş olabilir. Okulların açılmasından yana yaklaşım içindeyiz.

SMA HASTALARI

Artışın kontrol altına alınması, hep birlikte bize bağlı. Maske, mesafe ve temizlik konusunda ödünsüz olun. SMA Tip-1, Tip-2, Tip-3 ilaçlarına erişimde hiçbir sorun yaşanmayacak.

Siyaseti pandemiye bulaştırmayalım. Sağlık Bakanlığı yurt dışından alınan 8,75 dolarlık kit dışında, DMO'nun yaptığı ihalede ortaya çıkan 9,8 liranın üzerinde bir fiyat uygulaması yapmamıştır.

TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMALARI

Ülkemizde aşıda son durumda 13 tane çalışma mevcut. 3 çalışmada hayvan denemeleri bitti. Bakanlık olarak bütün arkadaşlarımızı her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Dünyada ise Rusya, Çin, Almanya ve İngiltere aşı çalışması yürütüyor.

65 YAŞ ÜSTÜNE KISITLAMA GELECEK Mİ?

65 yaş üzeri büyüklerimizi bu virüse karşı korumak için kısıtlamalarımızı uyguluyoruz. Bulaş halinde daha büyük risk taşıdıkları için bu uygulamaları yapıyoruz. Genel bir kısıtlama yok, özel olarak bölgelerde kısıtlama yapıyoruz.

Dün aldığımız verilere göre bir ilimizde hastanede yatan hastalarımızın yüzde 42'si 65 yaş ve üstündeydi. Bu önlemleri korumak için yapıyoruz.

AİLE HEKİMLERİNE EK ÖDEME

Kovid-19 ile ilgili hastalarla ilgilenen sağlık çalışanları için bir ek ödemenin 1 Ağustos'tan itibaren 3 aylık zaman diliminde ödeneceğini buradan söylemek istiyorum.

Diğer alanlarla çalışan sağlık çalışanlarımız için ise Ocak ayı baz alınarak bir planlama yapılıyor.

Aile hekimlerimiz için de 1 Ağustos'tan itibaren 3 aylık zaman diliminde ek ödeme yapılacak.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca