Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan Çetesi ile ilgili son dakika açıklaması

HABER MERKEZİ
Yenidoğan Çetesi Gündem haberleri Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanlığı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AA Editör Masası'nda Yenidoğan Çetesi gündemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Memişoğlu "Bebek ölümleriyle ilgili 16 Eylül'de alakalı durum ortaya çıktı. Süreç devam etti. 16 Ekim'de savcılık iddianamesini bitirdi. Biz de 18 Ekim 2024'te hastanelerin ruhsatlarını iptal ettik." dedi.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AA Editör Masası'na konuk oldu.

Bakan Memişoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 

BEBEK KATİLİ ÇETE NASIL TESPİT EDİLDİ?

27 Mart 2023'te CİMER'e ihbar geldi, süreç başladı. 5 Mayıs 2023'te emniyetten yardım istedik. 20 Haziran 2023'te Emniyet Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan dinlenmeleri denetlenmeleri için izin alındı. 4 Eylül'de şüpheye konu olan 300 kişi emniyet tarafından dinlemeye alındı. Emniyet dinleme esnasında şüphelendikleri hastaneler hakkında bizim arkadaşlara "Hemen denetlemeye çıkın" denildi. Biz de hemen denetlemeye çıktık. Asıl zaman 25 Eylül'den sonra ortaya çıkıyor. Dosyadaki tüm deliller bu tarihten sonra ortaya çıktı.

28 Eylül'de biz komisyon oluşturduk. Bunların hepsi bizim delil ve somutlarımız olduktan sonra başladı.  

Biz bu denetimleri hastane içerisinde herkesin bilmeyeceği şekilde yaptık. Polis ekipleri herhangi bir şüpheli işlem gördüğünde bizim ekiplere haber verir biz de hemen bir şekilde denetime çıktık. 

DENETİM SÜRECİNDE BEBEK ÖLÜMLERİNİN DEVAMI

Dosyada tamamen gizlilik var.  Savcılık bu konuyla ilgili gizlilik kararı aldı. 24 Kasım'da savcılık diyor ki;  "Bakanlığa bu dosyalar üzerinde incelemeler yap". Bakanlık incelemelere başlıyor. Bakanlık müfettişleri tespitlerini savcılıkla paylaştı. 

"26 NİSAN'DA SAVCILIK TALİMATIYLA BASKIN YAPILDI"

26 Nisan'da savcılık talimatıyla bu hastanelere baskın yapıldı. Bunların 22'si tutuklandı. 27 Nisan'da yenidoğanlar haber oluyor. Çete ile ilgili tüm deliller toplanarak devam edildi. 172 sayfa dosya müfettişlere verildi. Hastaneler, kurum ve kuruluşlarla ilgili süreç başladı. Bir de bunun idari süreci başladı. 

 28 Haziran 2024 savcılık bebek ölümleriyle ilgili şüphelilerin ilgisi var mı diye? Savcılık bize yazı yazıyor. Biz bu süreçte incelemelere başlıyoruz. Titiz bir şekilde çalışıyoruz. Bu hastanelere sızmış bir çete var.

"BEBEK ÖLÜMLERİNDEN ŞÜPHELİ OLDUKLARI ORTAYA ÇIKTI"

Bebek ölümleriyle 16 Eylül 2024'te bunlarla alakalı olup olmadığı ortaya çıktı. Bebek ölümleri ilk defa bu tarihte konuya dahil edildi. Savcılığa ilettik ve iddianameye eklendi. 28 Eylül 2024'te mevduata aykırı oldukları gerekçesiyle müfettişler hastaneleri kapatma kararı alındığını iletti. 

"HASTANELERİN RUHSATLARI MEDYAYA YANSIDIĞI İÇİN DEĞİL ADLİ SÜRECİN DEVAMINDA KAPATILDI"

16 Ekim 2024'te savcılık iddianamesini bitirdi. Biz de 18 Ekim 2024'te hastanelerin ruhsatlarını iptal ettik. 

DENETİMLER NEDEN YETERSİZ KALDI?

Çete çok profesyonel orası kesin. Bu konuda çürük elmalar devam edecektir. Biz bu konuda kararlılığımızı söylüyoruz. Denetimler ruhsata ve hizmete dayalı olarak var. Bu nedenle prosedürler var. Denetimler daha geniş çaplı olmalı. Özel hastanelerin de yapısal sorunları var. 1,5 milyon sağlık çalışanındaki çürümüşler var. Sağlığı tartışırken siyaseten kullanılması, kişisel kullanıma gerek yok. Herkesin canı ve bedeni ile uğraşıyoruz. Dünyanın birçok yerinde sağlık için bizden hizmet almaya gelen var. Düşündükçe rahat duramıyorum. Rahat düşünemiyorum. Bebeğin hastalığından faydalanıp para kazanma derdindeler. 

KAPATILAN HASTANELERDE SUÇSUZ OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NE OLACAK?

Buradaki suçsuz çalışanlara sahip çıkmak hepimizin görevi.