İspanya'da yolsuzluk yapan memura psikolojik tedavi! 'Kendilerini diğer suçlular gibi görmüyorlar...'
İspanya'da, devlet memurlarının rüşvet yeme alışkanlığından kurtulması için grup terapilerine başlandı. Hapishanedeki kamu görevlileri üzerine psikolojik testler yapılırken neden yolsuzluk yaptıkları anlaşılmaya çalışıyor.
İspanya’da devlet memurlarının rüşvet yeme ve yolsuzluk alışkanlığı ulusal bir sağlık sorunu haline dönüştü. Öyle ki devlet bu memurlarını tedavi etmek için programlar düzenlemeye başladı.
75 yaşındaki Carlos Alburquerque, Cordoba şehrinde noter olarak çalışıyordu. Yaptığı usulsüzlükler ile 400 bin euro civarında yolsuzluğa karıştı. 4 yıl hapis cezası alan Alburquerque 11 aylık rehabilitasyon programına katılacak, rüşvet almanın yanlış bir davranış olduğunu iyice kavraması bekleniyor.
Devletin düzenlediği psikolojik eğitim programına göre şu an hapishanede olan 75 yaşındaki adam 32 derslik bir grup terapisine katılacak. Grup terapisinin amacı mahkumların içindeki (eğer kaldıysa) dürüst adamı ortaya çıkarmak.
POKEMON OPERASYONU
İspanya’da yolsuzluk haberleri oldukça sıradan bir hale gelmiş durumda. Ülkede futbol oynadıkları dönemde Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi’nin kaçırdığı vergiler ile sorun daha görünür hale gelmişti.
Sahil bölgesi Galicia’da kamu görevlileri halkın vergilerini çalarken yakalanmış, operasyona polis ‘Pokemon Operasyonu’ ismini vermişti. Emniyet görevlileri operasyona bu ismin neden verildiğini resmi olarak açıklamasa da yolsuzluğun büyüklüğünden dolayı operasyona pek çok polisin katıldığı bu yüzden operasyona Pokemon ismi verildiği ifade ediliyor. (Yüzlerce Pokemon karakteri var)
ŞARTLI TAHLİYEDE FAYDASI VAR
İspanya’daki hapishanelerden sorumlu olan eski yargıç Angel Luis Ortiz, İspanya’daki yolsuzluğun diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla olmadığı görüşünde. Ortiz İspanya’daki toplam suçların içinde yolsuzluğun yüzde 5 olduğunu ifade ederken hapishanede yolsuzluğa karışmış 2044 beyaz yakalının daha rehabilite edileceğini söylüyor.
Mart ayından beri yolsuzluk karşıtı rehabilitasyon çalışmaları yapılırken mahkumlar bu programlara katıldıkları için ceza indirimi almıyorlar. Ama şartlı tahliye söz konusu olduğunda eğitimlerin de faydası görülüyor.
ZOR OLAN TERAPİYE İKNA ETMEK
Düzenlenen seansların ünlü katılımcıları da var. Örneğin yolsuzluktan 6 yıl hapis cezası alan İspanya Kralı’nın kayınbiraderi olan eski dük Inaki Urdangarin de seanslarını aksatmıyor.
İnfaz kurumlarından sorumlu Ortiz’e göre en büyük sorun yolsuzluğa karışmış ve çoğu iyi eğitimli olan bu insanları rehabilitasyona ihtiyaçları olduğuna ikna etmek.
YOLSUZLUK SUÇU ÜZERİNE ÇOK ARAŞTIRMA YOK
Rehabilitasyon programını tasarlayan hapishane psikiyatristi Doktor Sergio Ruiz grup terapisine katılanların günün sonunda zarar verdikleri insanlardan af dileyeceklerini söylüyor. Doktor Ruiz terapi seanslarını hazırlarken literatüre baktığını cinayet, uyuşturucu gibi olaylara karışan eğitim düzeyi düşük suçlular için çok çalışma yapıldığını fakat beyaz yakalı mahkumları rehabilite etmek için hiçbir çalışmaya rastlamadığını aktarıyor.
EGOLARI YÜKSEK
Ruiz'in seanslar öncesinde yaptığı anketlerin sonuçlarına göre; Yolsuzluğa karışmış beyaz yakalı suçlular ‘acımasız’ insanlar değil hatta sıradan insanlar ile benzer değerler sistemine sahipler. Fakat bilim insanının tespitlerine göre bu suçlularda klinik derece ego ve narsist kişilik bozukluğu belirtileri var.
75 yaşındaki Carlos Alburquerque çok çalışkan biri olduğunu meslektaşlarından günde 5 saat daha erken kalktığını ve ‘iş etiğinin sağlam’ olduğunu iddia ediyor.
Hapishanede gardiyan olarak çalışan Yolanda Gonzalez Perez beyaz yakalı suçluların kendilerini adli suçlara karışmış diğer mahkumlar kadar suçlu hissetmediğini söylüyor.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The New York Times gazetesinde Nicholas Casey imzasıyla yer alan "Spain Turns to Corruption Rehab for Officials Who Can’t Stop Stealing" (İspanya çalmadan duramayan memurlar için yolsuzluk rehabilitasyonuna dönüyor) isimli makaleden alınmıştır.