Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü yansıtıyor! ilk günkü gibi bulundu
Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki antik taş ocağında bulunan yaklaşık 10 metre uzunluğundaki Roma Dönemi'ne ait yaklaşık 1600 yıllık granit sütunlar ilk günkü halini koruyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Çanakkale'nin Ege Denizi kıyısındaki Alexandria Troas Kenti'nin yakınındaki taş ocaklarından çıkarılan bu sütunlar ve diğer mimari bloklar Akdeniz çevresindeki bütün kentlere dağıtılıyordu" dedi.
Günümüze kadar ulaşmayı başaran 1600 yıllık antik granit sütunlar yaklaşık 10 metre uzunluğu, 1,5-2 metre çapıyla dikkat çekiyor. Antik sütunlarla ilgili bilgi veren ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, bu sütunların Roma Dönemi’nin çöküşünün bir sembolü olduğunu söyledi.
'SİPARİŞ ALINMIŞ, İŞLENMİŞ VE BİLİNMEYEN BİR NEDENLE YERİNE ULAŞMADAN KALMIŞ'
Antik taş ocaklarının Troas bölgesinde milattan önce 7'nci yüzyıldan beri kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Fakat bu taş ocakları özellikle Alexandria Troas Antik Kenti'nin kurulmasından sonra Roma Dönemi’nde daha büyük ölçekli kullanılmış. Buradan çıkarılan taşlar sadece bu kent için değil Roma İmparatorluğu'nda Akdeniz dünyasının bütün kentlerine gönderilmiştir.