Robot Müzesi'nde bir gün... Yerli ve milli

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Teknoloji Haberleri İstanbul Yapay Zeka Bilim Haberleri Uzay haberleri ÖZEL HABERLER
Robot Müzesi'nde bir gün... Yerli ve milli

Türkiye'nin ilk robot müzesi Avcılar'da kuruldu. İçerisinde robotların parçalarından ilk ve son geliştirilmiş hallerine kadar 8 binden fazla eser yer alıyor. Müzede robotlar ziyaretçilerle konuşuyor, şarkı söylüyor ve dans ediyor. Sevgiyi hisseden robotlar bile var.

Türkiye'nin ilk insansı robot müzesi, 15 yıllık bir emeğin eseri olarak Avcılar'da konuklarını ağırlıyor. Müzede, Türkiye'nin yerli yazılım firması olan Akınsoft’un kurucusu Dr. Özgür Akın'ın robotik ve AR-GE çalışmaları sergilenirken, müze, robotik alanındaki ilk çalışmalara da ev sahipliği yapıyor. Müzede ilk yerli robot Ada'dan, arama kurtarma çalışmaları için geliştirilen 4 ayaklı robot Arat'a, çocuklar için eğlenceli oyunlardan tarım alanındaki robotik çalışmalar gibi 8 binden fazla eser yer alıyor. Yerli robotumuz Ada ile konuştuğumuzda en sevdiği yemeğin etli ekmek olduğunu söylüyor. Dokunduğumuzda ise hissediyor. "Hiç aşık oldun mu?" sorusunu da Ada, Müslüm Gürses'in "Hangimiz düşmedik kara sevdaya" yanıtı ile yerli olduğunu da ispat ediyor.

Robot Müzesi'nde bir gün... Yerli ve milli - Resim : 1
İstanbul Robot Müzesi Müdür Yardımcısı Gürkan Kuşçu, müze hakkında bilgi verdi.

ÇOCUKLARIN İLGİSİ YÜKSEK

Müzenin içerisinde Türkiye’nin ilk insansı robotları ve bu robotların devamı olan sosyal robotların güncel versiyonları bulunuyor. Robotlar, ziyaretçilerle iletişime geçiyor ve interaktif bir etkileşim meydana geliyor. İstanbul Robot Müzesi Müdür Yardımcısı Gürkan Kuşcu, çocukların ve gençlerin müzeye ilgisinin yüksek olduğunu belirterek, "Bir çocuğun bile hayallerine ortak olabilirsek bu bizim için gurur kaynağı olur" diyor.

Robot Müzesi'nde bir gün... Yerli ve milli - Resim : 2
Doğal afetlerde kullanılmak üzere geliştirilen robot ARAT.

İNSANSI ROBOTLAR

Müze haftanın her günü 10:00-18:00 saatleri arasında açık, biletler de resmi sitesinden çevrimiçi olarak alabiliyor. 1024 metrekare kapalı alandan oluşan müzede 2 adet sergi alanı bulunuyor. Birinci sergi alanında robotik yapımında kullanılan tüm mekanik ve elektronik aksamları, Türkiye’nin tarım, sanayi, temizlik ve sağlık gibi farklı sektörleri için üretilen robotların ilk versiyonları yer alıyor.

Bu alanda müzenin kurucusu Dr. Özgür Akın’a ait özel bir alan da bulunuyor. Burada yazılım yaptığı ilk bilgisayar da Türkiye'nin yakın teknolojik tarihine ışık tutuyor. İkinci sergi alanında da Türkiye’nin ilk insansı robot örnekleri ve bu robotların güncel versiyonları bulunuyor. Müzenin bu noktasında arama kurtarma çalışmaları için yapılan Arat isimli robotun engebeli arazilerde nasıl çalıştığı görülüyor. Kuşçu, "AR-GE çalışmaları sürüyor ve ilerleyen süreçlerde afet noktalarında bu robotun ismini duyacağız" diyor.

Robot Müzesi'nde bir gün... Yerli ve milli - Resim : 3
Müzede robotlarla iletişime geçmek de mümkün.

DÜNYAYI ELE GEÇİRECEKLER Mİ?

Kuşçu, "Robotların dünyayı ele geçireceğine inanıyor musunuz?" sorusuna da, "Bu noktadan ziyade robotların insanların yaptığı çoğu şeyi yapabileceğine inanıyorum. Görünürde korkutucu gelebilir ama bu durum insanları işsiz bırakmayacak elbette. İnsanların çalışma saatlerini robotlar sayesinde daha az sürede tamamlayabilirler, robot haklarından bahsedilecek. Robotlar dünyanın gündemini uzun bir süre meşgul edecek" şeklinde yanıtlıyor.

Robot Müzesi'nde bir gün... Yerli ve milli - Resim : 4
Robotların prototipleri ise bu şekilde.

DÜNYADA DA İLK

Kuşçu, açıklamalarını şöyle sonlandırıyor:

"Dr. Özgür Akın'ın liderliğinde kurulan bu müze, sadece ülkemizde değil, dünyada da kendi alanında bir ilki temsil ediyor. Türkiye'nin robotik teknoloji konusundaki potansiyelini sergileyerek, gençleri ve toplumu bu alana ilgi duymaya teşvik etmeyi hedefleyen müzemiz, başta insansı robotlar olmak üzere farklı alanlar için üretilmiş geniş bir robot koleksiyonunu bünyesinde barındırıyor. Sadece sergilenen robotlar değil, aynı zamanda bu robotların üretim aşamasındaki detayları ve teknolojik interaktif alanlarıyla ziyaretçilere eğlenceli ve öğretici bir deneyim sunuyor."

[email protected]

Kaynak: Web Özel