Rehberler tepkili, milli güvenlik endişesi

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Nevşehir Antalya Muğla Kars
Rehberler tepkili, milli güvenlik endişesi

Turist rehberleri ile ilgili düzenlenen son yasa tasarısına göre, yabancı dil bilme şartı kaldırıldı. Rehberler, sadece müze ve ören yerlerinde bulunabilecek. Tasarıya tepki gösteren sektör çalışanları, tarihimizin yanlış anlatabileceğini belirterek, "Bu bir milli güvenlik sorunu olabilir" diyor.

Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren ‘Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi tartışma yarattı.  Yasa teklifinin görüşmeleri tepkiler üzerine askıya alınsa da tartışmalar bitmek bilmiyor. Turist rehberleri, yabancı dil şartının kaldırılması, tur otobüslerinde rehber bulundurma zorunluluğunun sona erdirilmesi gibi maddelerin yanlış olduğunu vurgularken, bu durumun mesleği vasıfsız hale getireceğine dikkat çekiyorlar. Sektör temsilcileri ise rehber olmayan turlarda tarihi yerlerin yanlış anlatılabileceğini, denetimle ilgili sıkıntılar oluşacağını, bunun da bir milli güvenlik sorununa yol açabileceğini belirtmekteler.    

Rehberler tepkili, milli güvenlik endişesi - Resim : 1
Nevşehir Rehberler Odası'na (NERO) kayıtlı profesyonel turist rehberleri, gündemdeki turist rehberliği meslek kanunu hakkında yapılması planlanan yasa değişikliklerinin mesleklerine getireceği zararları anlatmak üzere bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.

5 YILDA BİR SINAV

Kars'ta turist rehberi olarak görev yapan İbrahim Keleşoğlu, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda rehberlerin işsiz kalabileceği noktasında endişelerini dile getiriyor. Keleşoğlu, "Biz rehberliği sadece ören yerlerine sıkıştırmıyoruz, yolda buranın kültürünü, geleneklerini, doğasını anlatıyoruz bu nedenle rehberi otobüsten çıkartmamalısınız" diyor.

Yeni tasarıdaki 5 yılda bir sınava girme zorunluluğuna tepki gösteren Keleşoğlu, "Bu sınav KPDS ya da YDS gibi sahadaki İngilizce konuşma diline aykırı bir sınav ve geçme notu da 75. Mesleğimizde kazanılmış hak geçerlidir diye yazar. Bir pilot 5 yılda bir pilotaj sınavına giriyor mu ya da bir doktor TUS'a 5 yılda bir giriyor mu?" ifadelerini kullanıyor. 

Rehberler tepkili, milli güvenlik endişesi - Resim : 2
Kars'ta turist rehberi olarak görev yapan İbrahim Keleşoğlu, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda rehberlerin işsiz kalabileceği noktasında endişeli.

"TARİHİMİZİ ÇARPITABİLİRLER"

İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şakir Karadibek, turist rehberliğine yönelik yabancı dil şartının 29 Ekim 1890’da Sultan Abdülhamit imzasıyla getirildiğini hatırlatıyor. Yaklaşık 14 bin üyeleri olduklarını anlatan Karadibek, "Yurt dışından gelen yabancı tur otobüsleri kendi başlarına kaçak bir şekilde tura çıkabilecekler ve bunun milli güvenlik sorunu olduğunu düşünüyorum. Bu kişi tarihimizi yanlış bir şekilde de anlatabilir, çarpıtabilir" diyor.

Rehberler tepkili, milli güvenlik endişesi - Resim : 3
Rehberler, tarihimizin çarpıtılarak anlatılabileceğini ve bunun önüne geçebilmek için otobüslerde mutlaka rehber bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

İŞSİZ REHBERLER...

Tasarının rehberlerin istihdamını da azaltacağını savunan Karadibek, "Örneğin Çince bilen birisine kolay bir şekilde kokart vermek istiyorlar, zaten 400 küsur Çince bilen rehberimiz var evde oturuyorlar. Rehberler işsiz kalabilir" ifadelerini kullanıyor.

Kokart alabilmek için 4 yıl eğitim gördüklerini hatırlatan Karadibek, "Bu okullardan mezun olanların yabancı dil de öğrenmeleri şart ancak işin en başında okul kabülünde yabancı dil bilme standartı getirilmesi de rehberliğin kalitesini arttıracaktır" değerlendirmesinde bulunuyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel