Prof. Dr. Yaşar "çok ağır hasta" diyerek açıkladı: İlk kez aynı anda görüldü
İzmir Körfezi'nde ilk kez aynı anda plankton patlaması, kızıl renkli red tide (müsilaj) ve makro algler görüldüğünü belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bunun tek bir nedeni var körfez çok ağır hasta" dedi.
Havaların ısınması ile İzmir Körfezi'nde deniz yüzeyinde koyu renkli, kabarcıklı oluşumlar gözlendi. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu oluşumların kirliliğe bağlı plankton patlamaları, kızıl renkli red tide ve makro alglerden kaynaklandığını söyledi.
Bu oluşumların ilk kez aynı anda görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "1978 yılından beri körfezde çalışıyorum ancak ilk kez gördüm. Çok kirli olduğu halleri de bilirim ama 2000 yılına kadar mavileşen körfez, 2000 yılından sonra geriye dönüş yaptı. Çok da sert bir dönüş oldu. Suyun görünürlüğü sıfır santim. Her yer kirli. Ölü balıklar var. 10 günden beri bu durum devam ediyor.
'KESİN VE NET OLAN ŞEY KÖRFEZİN KİRLİLİĞİ'
Oluşumları bilimsel açıdan açıklayan Prof. Dr. Yaşar, "Her bir litre deniz suyunda yaklaşık olarak 1 milyon plankton yaşar. Bahar aylarına geldiğimizde havanın ısınmasıyla beraber kirlilik de varsa; bunların sayısı 2 milyonlara çıkar. Oksijen yetmez, yetmediği için ölürler. Kırmızı olarak gördüğümüz oluşumlar, o canlıların ölüleridir.