Prof. Dr. Mustafa Çetiner: Vaka sayıları yükselirken normalleşme konuşamayız

İstanbul koronavirüs

İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, İstanbul'da yükselen vaka sayılarıyla birlikte normalleşme konuşulamayacağını belirtti. 

İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Haber Global'de koronavirüs salgınındaki son durum ve 1 Mart için konuşulan normalleşme ihtimalleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Çetiner, "Türkiye dünyada en hızlı aşılama yapan 6. ülke konumunda. Bu tür aşılamalar salgını çevirmede bizim en büyük dayanağımız. İskoçya, İsrail örneği var. Gerçekten aşılama çok ama çok önemli avantaj sağlıyor" dedi. 

Çetiner, koronavirüs mutasyonlarına dikkat çekerek, "Varyantların ve bunların bulaştırıcılıklarının, artma riskinin ve dünyaya yayılma riskini göz önüne alırsak bir anda olumsuz baskı üzerimizde hissediyoruz. Mart başında normalleşmeyeceğiz, peki nisan başında normalleşebilecek miyiz sorusunu sorabiliriz. Bunu böyle çok kısa vadeli bir plan gibi düşünmemek lazım. Uzun ve dinamik bir süreç" ifadelerini kullandı. 

"İSTANBUL'DA VAKA SAYILARINDA YUKARIYA ÇIKIŞ SÖZ KONUSUYKEN HANGİ KRİTERE GÖRE NORMALLEŞECEĞİZ"

İstanbul da dahil olmak üzere illerdeki vaka sayılarının yükselişte olduğuna dikkat çeken Çetiner, "Vaka sayıları çok yüksek olan yerlerde normalleşmeyi konuşamayız. 100 binde 228 olan bölgede normalleşmeyi konuşamayız. İstanbul için de yukarıya çıkış söz konusuyken, hangi objektif kritere göre 1 Mart'ta normalleşeceğiz. Bunların hepsi tartışmaya son derece açık konular. Türkiye'nin R değeri 1. O kadar kırılgan bir kriter ki bu. Hepimizin beklediği normalleşmek ama yeni bir dalga riski ile kapanma sürecini yaşayabilecek gibi değiliz şu anda" dedi.  

KARADENİZ İÇİN KAPANMA ÖNERİSİ: ORADA CİDDİ BİR KISITLAMA GEREKİYOR

Karadeniz'deki vaka artışlarına değinen Çetiner, "Karadeniz'de yeni bir mutasyon olduğuna dair bir kanıta sahip değiliz ama artışın bir yeni mutant virüse bağlı olabileceği akla geliyor. Böyle durumlarda bence kapanma gerekiyor. Duyumum, ev içi toplaşmalar, hafta sonları insanların köylerde 3 günlük tatillerde bir araya gelmeleri, bu trafiğin çok hızlı sürdüğünü söylüyorlar o bölgede. Öyle ya da böyle orada ciddi bir kısıtlama yapılması gerektiği görülüyor" diye konuştu. 

Kaynak: Haber Global TV

Koronavirüs salgını