Prof. Dr. Murat Güvenç: Anketlerdeki yanılma hata payı ile açıklanamaz

2023 Seçimleri 14 Mayıs Seçimleri

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güvenç, 14 Mayıs seçimlerinde anket şirketlerinin sonuçlara yaklaşamamasının olası nedenlerini masaya yatırdı. Güvenç, "Anketlerdeki yanılma hata payı ile açıklanamaz" dedi.

14 Mayıs seçimlerinde birçok anket, büyük oranlarla seçmen tercihlerinde yanıldı. Peki, bunun nedeni ne olabilir? Hata paylarının da ötesindeki yanılgı ne gösteriyor?

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güvenç, "Hata payı ile açıklanabilecek bir şey değil" yorumunu yaptı, şöyle devam etti:

"Kimin kazanacağı konusunda sıralamayı değiştirecek düzeyde hata yapılması, çok sayıda şirket tarafından tekrarlanması hata payı ile açıklanabilecek bir şey olmadığını gösteriyor.

Muharrem İnce'nin 72 saat kala adaylıktan çekilmesinin yol açtığı çalkantı etkisi dikkate alınmamış olabilir. Depremden etkilenen illerin göçleri var. Bu o illerden seçilen örneklemlerin kalitesini etkilemiş olabilir.

Telefonla anketlerde görüşmecinin gerçek niyetini gizlemesi olabilir. İnsanlar genel eğilimin dışında bir şey söylemek istemeyebilirler ama bu basit, küçük olaylarla açıklanamayacak şekilde daha karmaşık.

AK Parti'den bir seçmenin MHP'ye geçmesi veya tersi çok daha kolay gerçekleşebiliyor. Millet İttifakı'na geçiş çok daha zor oluyor. MHP'ye olan kaymanın nerelerden geldiğini şu anda yanıtlamak mümkün değil. Bundan sonraki araştırmalarda anket şirketleri, şu tarihte kime verdiniz, daha önce kime verdiniz şeklinde sorarak milliyetçi oylarıdaki yükselmeyi ortaya koyabilirler."

Kaynak: Haber Global TV

anket anket sonuçları 14 Mayıs seçimleri