Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu'dan koronavirüsün JN.1 varyantı hakkında uyarılar

koronavirüs Gündem haberleri Sağlık Bakanlığı Sağlık Haberleri

DSÖ'nün koronavirüsün alt varyantı olan JN.1'in ayrı olarak izlenmesi gerektiğine karar verdi. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, dünyayı tedirgin eden varyantla ilgili uyarılarda bulundu.

DSÖ, Kovid-19'un alt varyantının ayrı olarak izlenmesi gerektiğine karar verdi. DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, elde edilen verilere göre JN.1 varyantının şu anda küresel halk sağlığı için oluşturduğu riskin "düşük" olarak değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada "Buna rağmen kuzey yarım kürede kış mevsiminin başlamasıyla birlikte JN.1, birçok ülkede solunum yolu enfeksiyonlarının yükünü artırabilir" ifadeleri kullanıldı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Haber Global'de koronavirüsün yeni varyantı JN.1 hakkında açıklamalarda bulundu.

"Çok daha yeni bir varyant olduğu için aşıların koruyuculuğu ile ilgili bir bilgi olması mümkün değil" diyen Prof. Akkoyunlu, Haber Global Muhabiri Saadet Çelikçi'nin sorularını yanıtladı: "Şunu biliyoruz, büyük bir değişimden bahsediliyor. Bu aşıların etkinliğini azaltabilecek bir varyant. Bizim en çok korktuğumuz şey de bu. İmmün sistemi aşabilmesi yani. Bununla ilgili bir veri ise henüz bilinmiyor" dedi.

JN.1 VARYANTINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?

Yeni varyanta karşı korunma yöntemleri konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Üst solunum yolu enfeksiyonları klasik bir hastalık. Tümü klasik bir hastalık. Modern yaşamla birlikte bu hastalıklar bizi tutuyor. En önemli koruyucu önlemler bizim için bariyer önlemler. Maske, mesafe, hijyen bizim için klasik korunma yöntemi. Aşılar hala etkili. Eksikse aşılar yapılabilir. Düzenli yürüyüş, egzersiz programı. Düzenli ve dengeli beslenme ile uyku" dedi.

NELER TÜKETİLMELİ?

Akkoyunlu, "Soğan, sarımsak, narenciye tüketmek yine bireysel savunma sistemini güçlendirecek maddeler diyebiliriz" diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Global TV