Prof. Dr. Gülçin'e ödül getiren zencefil araştırması!
Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Gülçin, zencefildeki 'kurkumin' maddesinin kuvvetli doğal antioksidan olduğuna dair araştırmasıyla, 'Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri Ödülü'ne layık görüldü.
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü, Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Gülçin, doktora tezi kapsamında ısırgan bitkisinin farklı biyolojik özelliklerini inceleyerek başladığı akademik hayatında, doğal ürünlerden elde edilen antioksidan bileşenlerin biyoyararlılıkları için laboratuvar ortamında çalışmalarını sürdürüyor.
'SENTETİK ANTİOKSİDANLARIN YAN ETKİLERİ'
Prof. Dr. Gülçin, çalışmasıyla ilgili, "Kurkuminin antioksidan etkilerini inceledik, sentetik antioksidanlar ile mukayesesini yaptık ve muhtemel mekanizmalarını ortaya koyduk. Sentetik antioksidanlar gıdaların üretim aşamasında ve özellikle raf ömürlerinin uzatılmasında kullanılıyor. Ama son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar bu sentetik antioksidanların birçok istenilmeyen yan etkilerini ortaya koydu.