Prof. Dr. Doğan Yaşar "Körfez'in komaya girdiğinin bir göstergesidir" sözleriyle uyardı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de tüm zamanların en uzun süreli deniz marulunun görüldüğüne dikkat çekerek uyardı.
Tüm zamanların en uzun süreli deniz marulu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yaşar, nisanda başlayan görüntünün devam ettiğini söyledi. Bu durumun nedeninin kuraklık ve kirlilik olduğunu belirten Yaşar, "Kasım ayının sonunda halen deniz marullarının görülmesi, Körfez'in komaya girdiğinin bir göstergesidir. Bilimin dedikleri yapılmadığı sürece deniz marullarını görmeye devam edeceğiz" dedi.
"BU YILA KADAR DURAKSAMAYAN MARUL GÖRMEDİK"
Geçen yıl kasımın ilk haftasında hiç deniz marulu olmadığını anlatan Prof. Dr. Yaşar, "Bu yılsa mart ayından sonra hiç kesilmedi. Daha önce hiç böyle olmamıştı. Türkiye'de ilk deniz kirliliği, 1930'larda İzmir Körfezi'nde başlamıştır.
1954'te ilk plankton patlaması yaşanmış ve binlerce balık ölmüştür. İzmir iç körfezi biyolojik olarak zengin olduğu için arıtılmadan su geldiğinde, hep patlamalar yaşanmıştı ama bu yıla kadar devasa boyutlarda ve hiç duraksamadan deniz marulu görmedik" diye konuştu.