Prens Selman'ı muhatap almayan Biden Orta Doğu'da neyi amaçlıyor?

Prens Selman'ı muhatap almayan Biden Orta Doğu'da neyi amaçlıyor?

46. ABD Başkanı Joe Biden Orta Doğu'da Trump dönemi izlerini silmek istiyor. Suudi Arabistan veliaht prensi Selman'ı muhatap kabul etmeyen Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya karşı da farklı bir tavır içinde...

Derleme: Haberglobal.com.tr

‘Orta Doğu’da kartlar yeniden dağıtılıyor’ sözünü hatırlamanın tam zamanı. Göreve geldiği ilk günden bu yana Trump dönemi politikalarının izini silmeye çalışan 46. ABD Başkanı Joe Biden Orta Doğu konusunda da yeni bir yaklaşımı benimsiyor.

Biden ABD’nin stratejik ortağı İsrail’in Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de göreve geldiğinden günler sonra görüşürken diğer bir stratejik ortağı Suudi Arabistan ile de ilişkileri yeniden ele alacak.

Trump yönetimi ülkeyi fiilen yöneten isim veliaht Prens Selman ile yakın ilişkiler içindeydi. Yeni dönemde bu değişecek. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ilişkilerde ‘mevkidaş-mevdikaşa’ bir dönemin başlayacağını söyledi.

Bu yaklaşıma göre Suudi Arabistan’ın 85 yaşındaki Kralı Kral Selman artık ABD Başkanı ile direkt muhatap olacak. 35 yaşındaki başbakan yarımcısı ve savunma bakanı veliaht Prens Selman ise artık doğrudan ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile görüşecek.

Prens Selman'ı muhatap almayan Biden Orta Doğu'da neyi amaçlıyor? - Resim : 1ABD Savunma Bakanı Llyod Austin/Fotoğraf: Reuters

SAVUNMA ANLAŞMALARI DURDURULDU

Suudi Arabistan yönetimi ile Biden’ın ekibi arasında bazı sorunlar olacak gibi gözüküyor. Yeni ABD yönetimi Yemen’de Suudi Arabistan’ın dahli ile devam eden savaşın son bulmasını istiyor. Suudi Arabistan’a silah satışı Biden’ın gelişi ile geçici olarak durduruldu.

Biden’ın Prens Selman’ı kendine muhatap olarak almamasının ilişkilerin seyrini nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Selman son 6 yıldır fiilen ülkeyi yönetirken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron gibi  dünya liderleri tarafından da ismi sıklıkla anılan bir figürdü.

Prens Selman'ı muhatap almayan Biden Orta Doğu'da neyi amaçlıyor? - Resim : 2Prens Selman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi David Miller, “Taraflar artık daha yapısal ve rutin diplomatik ilişkilerle görüşecek” ifadelerini kullanıyor.

Suudi Arabistan Krallık yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise Krallık ve ABD arasında ilişkilerin olumlu bir şekilde yürüyeceğine inandığını tarafların ortak hedefleri ve çıkarları olduğunu anlatıyor.

Suudi Arabistan medyası ise Biden’ı Trump’a göre ‘zayıf’ bir lider olarak tanımlıyor. Hükümete yakın Al Şark Al Avsat gazetesinin tanınmış köşe yazarı Abdulrahman Al Raşid geçen günlerde kaleme aldığı köşe yazısına ‘Tahran Biden’ı zayıf görüyor’ başlığını attı.

Prens Selman'ı muhatap almayan Biden Orta Doğu'da neyi amaçlıyor? - Resim : 3

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump ve veliaht Prens Selman yakın diplomatik ilişkileri ile tanınıyordu. Fotoğraf: Reuters

TRUMP'IN İLİŞKİLERİ ÇOK İYİYDİ

Trump yönetimi veliaht prens ile çok yakın çalışıyordu hatta Trump’ın damadı Jared Kushner, Selman ile sık sık bir araya geliyordu. Tüm dünyayı sallayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan elçiliğinde öldürülmesinin ardından bile Trump yönetimi açıktan bir tavır almadı Suudi Arabistan’a karşı.

Trump, Suudi Arabistan’a karşı yaptırım uygulamayacağını şu sözlerle açıklamıştı: Bizden silah alıyorlar. Biz satmazsak Çin’e veya Rusya’ya gidecekler. 

CIA’in elinde Kaşıkçı cinayetine ilişkin ciddi raporlar var. Bu raporların yakın zamanda direktör Avril Hanes tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Raporların Prens Selman’ı zor durumda bırakacağı ifade ediliyor.

Suudi Arabistan devlet medyasının yaptığı bilgilendirmeye göre Prens Selman yeni partneri ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile dün bir görüşme gerçekleştirdi. Austin görüşmeyi yapıcı olarak tanımlarken, “70 yıldır işbirliği içindeyiz. Bölgenin güvenlik ve istikrarı için çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCE KALIN ARDINDAN ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmedi. Biden’ın başkan yardımcılığı döneminde taraflar pek çok kez bir araya gelmişti. Yeni ABD yönetimi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin üst düzey ilk resmi teması 2 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından yapılan görüşme oldu. Anadolu Ajansı tarafından aktarılan habere göre; İki müttefik ülkenin yeni dönemde güçlü, sürdürülebilir ve yapıcı bir ilişki modeli ortaya koyması beklentisi ifade edilen görüşmede, NATO ittifakının güçlendirilmesi, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlayacak adımların atılması yönünde fikir birliğine varıldı.

15 Şubat tarihinde ise Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, iki bakanın telefon görüşmesinde Türkiye ile ABD'nin ikili ilişkilerini ve başta terörle mücadele olmak üzere ortak menfaatlerini ele aldığını kaydetti.

Price, "İki taraf Suriye'deki savaşın siyasi çözümü için destek ve iş birliklerini artırma vaadinde bulundu. Bakan, Kuzey Irak'ta Türk rehinelerin ölümü üzerine taziyelerini iletti ve PKK'nın bundan sorumlu olduğuna dair görüşümüzü yineledi." ifadelerine yer verdi.

Editörün notu: Yukarıdaki haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Bloomberg'de  Jordan Fabian, Jennifer Jacobs, ve David Wainer imzasıyla yayımlanan 'Biden ilişkileri yeniden ayarlamak için Suudi Arabistan Veliaht Prensinin rütbesini düşürüyor' (Biden Downgrades Saudi Crown Prince to ‘Recalibrate’ Ties') isimli makaleden alınmıştır.

Biden