PKK'ya büyük darbe: Büyük katliamların arkasında patlayıcı ikmal ağı çökertildi

PKK'ya büyük darbe: Büyük katliamların arkasında patlayıcı ikmal ağı çökertildi

Terör örgütü PKK'nın Türkiye'de planladığı saldırılarda patlayıcıların temini ve ikmalini gerçekleştiren ağı çökertildi. Aynı ağın İstanbul Vodafone Park Stadyumu saldırısında kullanılan patlayıcıları da temin için kullanıldığı tespit edildi.

Terör örgütü PKK'nın bombalı saldırı düzenlediği ve düzenleyeceği yerlere patlayıcıları temin eden ve ikmalini sağlayan ağı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün operasyonlarıyla çökertildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat birimleri tarafından uzun süren takip ve izleme çalışmalarının ardından Bağlar, Kayapınar, Çınar ilçeleri ile Karacadağ bölgesinde 8 ve 12 Aralık tarihinde iki operasyon düzenlendi. Operasyonlarda araziye gömülmüş ve sevk edilmeye hazır halde 271 kilo 475 gram patlayıcı, 8 el bombası, 12 el yapımı roket, 7 uzun namlulu otomatik silah, çok sayıda fişek, elektrikli kapsül, uzaktan kumanda, alıcı-verici devreler ve zamanlayıcıların yanı sıra çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi. İki operasyonda 44 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sorgularının ardından mahkemeye sevk edildi. 21 kişi mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklananlar ile ilgili ayrıntılar da netleşmeye başladı.

PKK'ya büyük darbe: Büyük katliamların arkasında patlayıcı ikmal ağı çökertildi - Resim : 1

VODAFONE SALDIRISINA PATLAYICI TAŞIMIŞLARDI

Tutuklanan 21 kişi içinde yer alan A.E. ve oğlu B.E.'nin üç yıl önce İstanbul Beşiktaş'taki Vodafone Park Arena Stadyumu çevresindeki güvenlik güçlerine yapılan iki bombalı saldırıda patlayıcıları Karacadağ bölgesinden İstanbul'a götürdükleri tespit edildi.

Güvenlik güçleri, örgüt bünyesinde çalışan sevk ağının, Suriye ve Irak'tan yurda sokulan patlayıcıları, Karacadağ bölgesinde toprağa gömüp bekleterek, eylem talimatı geldikten sonra saldırının düzenleneceği kente götürdüğü saptandı. Sözde patlayıcı sevk ağının, İçişleri Bakanlığı'nca Terör Arananlar Listesi'nde 4 milyon TL ödülle 'kırmızı' kategoride aranırken, Diyarbakır'da 19 Temmuz'da düzenlenen hava destekli operasyonda öldürülen 5 teröristten örgütün sözde Amed eyaleti özel güç sorumlusu 'Erhan Garzan Porsipi' kod adlı İshak Özçaktu'ya bağlı çalıştıkları da belirlendi.

PKK'ya büyük darbe: Büyük katliamların arkasında patlayıcı ikmal ağı çökertildi - Resim : 2

PORSİPİ KİMDİR?

Etkisiz hale getirilen İshak Özçaktu'nun, 10 Ağustos 2015'te İstanbul Sultanbeyli Fatih Polis Merkezi'ne, 17 Şubat 2016'da Ankara Merasim Sokakta Genelkurmay servis araçlarına, 12 Mayıs 2016'da İstanbul Sancaktepe'de askeri servis aracına, 07 Haziran 2016'da İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet servis araçlarına, 25 Ekim 2016'da Antalya ATSO binasına, 10 Aralık 2016'da İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Park Stadı etrafında emniyet tedbiri alan güvenlik güçlerine ve 17 Aralık 2016'da Kayseri'de askeri servis aracına yönelik saldırıların talimatını verip, organize ettiği tespit edilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Özçaktu etkisiz hale getirildiğini sosyal medya hesabından, "Porsipi, bu akşam rahat uyuyacağım. Uzun zamandır peşindeydik. İnönü Stadı, Merasim Sokak, Kayseri, İstanbul, hepsinin intikamı alındı. Bu kırmızı başka kırmızı. Şükürler olsun, bu olmadan gitseydim gözüm açık giderdim" açıklamasıyla duyurmuştu.

PKK'ya büyük darbe: Büyük katliamların arkasında patlayıcı ikmal ağı çökertildi - Resim : 3

BAĞLANTILAR ARAŞTIRILIYOR

Diyarbakır'da yapılan iki operasyonda ele geçirilen patlayıcılarda Porsipi'nin izi tespit edildi. Şimdi Vodafone Park Arena Stadyumu saldırısı dışındaki beş saldırıda daha patlayıcıların Diyarbakır'dan götürülüp götürülmediği araştırılıyor. Irak ve Suriye'den temin edildikten sonra Diyarbakır'da depolanan ve buradan saldırı yapılacak yerlere sevk edilen patlayıcı ağının çökertilmesinin ardından ortaya çıkacak yeni bilgiler terörle daha etkin mücadele etmek için kullanılacak.

Haber: Abdülkadir Konuksever

Kamera: Burak Emek

terör