Pistlerdeki tehlike, frene bile basamıyorlar

Yaşam Haberleri
Pistlerdeki tehlike, frene bile basamıyorlar
Fotoğraf: Shutterstock

Go kart kazaları Antalya'daki olayın ardından yeniden gündemde. Gözler, bu tesislerin nasıl denetlendiğine çevrilirken, uzmanlardan da ardı ardına uyarılar geldi. Vatandaşların asla kasksız binmemeleri gerektiğinin altını çizen uzmanlar, "Saçlarınız tekere takılınca frene basmak imkansız" diyor.

Motor sporları arasında vatandaşlar için en ulaşılabilir seçeneği olan go kart, yaşanan son üzücü olayla gündemde. Antalya’daki bir piste giden Iraklı Lara Ali Turki Aljanabad’ın uzun saçı, sürüş halindeyken aracın tekerleklerine dolanmasının ardından gözler, bu pistlere çevrildi. Bu pistlere dair yasal bir mevzuat bulunmuyor.

ABD'DEKİ ÇİM BİÇME MAKİNESİNDEN DOĞDU

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun resmi sitesindeki bilgilere göre, Türkiye'de 24 tane lisanslı karting pisti bulunuyor. Kazalar ise genelde merdiven altı denilen, denetlenmeyen pistlerde gerçekleşiyor.

Belediyelere göre ise, bu pistler eğlence tesisi statüsünde. ABD'de bir çiftçinin çim biçme makinesinden yola çıkarak yaptığı bir aletten doğan bu oyun, motor sporlarının da atası olarak görülüyor. 

Pistlerdeki tehlike, frene bile basamıyorlar - Resim : 2
Pistlerin kenarına çarpma durumunda hızın azalması için lastikler konulmuş.

"TEKERLEĞE YAKIN OTURUYORSUNUZ"

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Melih Himmetoğlu, araçların ve pistlerin denetlenmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Kask, tulum gibi güvenlik ekipmanları olmadan binilmemeli. Özellikle uzun saç ya da şal riskli. Tekerleğe yakın oturuyorsunuz çünkü. Saç bone içinde kalmalı kask öyle takılmalı. Teknik detaylar, riskler eğitmen tarafından verilmeli" diyor.

"OYUNCAK DEĞİL, 110 KM HIZI VAR"

Bu pistlerin oyuncak yeri gibi gözüktüğünü ancak araçların 110 kilometre hıza bile ulaşabildiğini anlatan Himmetoğlu, pistin temiz olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Kapalı alanlarda bu tesislerin egzoz salınımı nedeniyle sağlık sorunlarına yol açacağına dikkat çeken Himmetoğlu, vatandaşların tesisin ruhsatını gördükten sonra kullanmaları gerektiğini belirtiyor.

Pistlerdeki tehlike, frene bile basamıyorlar - Resim : 4
Tesisin girişinde yazan kurallar levhası.

YARIŞ YAPIYORLAR

Türkiye Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, kartinglerde genelde arkadaş gruplarının yarış halinde kullanmaları, yüksek hız tutkusunun da kazalara davetiye çıkardıklarını anlatıyor.

"HAREKET HALİNDE VİDEO ÇEKEN BİLE VAR"

Sosyal medyada paylaşmak için gençlerin hareket halinde video çekimleri yaptıklarını anlatan Kutlu, "Kazalarda denetimsizlik ve kurallara uymama en önemli etken. Araçların da periyodik bakımlarının yapılması şart. Yağışlı havalarda pist kullanılmamalı. Atkı, fular takılmamalı ve asla kasksız binilmemeli" demekte.

"KAZALAR, DENETLENMEYEN HOBİ KARTİNGLERDE..."

Karting Eğitmeni Bestanbey Yüzbaşıoğulları, bu kazaların genelde denetlenmeyen hobi kartinglerde meydana geldiğini belirtiyor. Kask takılmaması durumunda, "Saç ya da şal tekerleğe dolandığı zaman kişinin bedeni geriye çekildiği için frene basma şansı bile olmuyor" diyor.

Pistlerdeki tehlike, frene bile basamıyorlar - Resim : 6
Bu sporu yapmak isteyenler balaklama denilen(sağda) maskeyi de kasklarının içinde takmak zorunda.

"ÜNLÜLERE BİLE KASKIZ İZİN VERMİYORUZ"

Tuzla'daki tesislerinde balaklama denilen boynu omuzlara kadar kapatan bir maskeyi kaskın içinde takma zorunluluğu olduğunu anlatan Yüzbaşıoğulları, "Tesisimize ünlüler de geliyor kasksız poz vermelerine bile izin vermiyoruz, bu sporda eğitim çok önemli" diyerek, açıklamalarını noktalıyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri F1 go kart yarış pist go kart trafik kazaları