Pence rüzgarı esmeye başladı... 2024'te başkan adayı mı olacak?

Pence rüzgarı esmeye başladı... 2024'te başkan adayı mı olacak?

Kongre baskınından sonra Trump ile arasında soğuk rüzgarlar esen Mike Pence başkan adaylığı sinyalleri veriyor. Baskından sonra ilk kez halka seslenen Pence için deneyimli isimler "Pence 2024 seçimlerine güçlü bir özgeçmişle girecek" diyor...

ABD seçimleri sona erdi, Başkan Joe Biden göreve geldi ancak yankıları hala devam ediyor. Özellikle Trump'ın tahrikleri sonucu gerçekleştiği yorumları yapılan kongre baskının izleri silinmeye çalışıyor. Diğer yandan 2024'te gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimi için yarış şimdiden kızışacak gibi duruyor.

Eski Başkan Donald Trump döneminde dört yıl boyunca Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Mike Pence, görevini Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e bıraktığı günden bu yana ilk kez halka açık bir konuşma yaptı. Pence, perşembe akşamı verdiği demeçte Başkan Biden yönetimine karşı eleştirel bir tavır sergiledi ve en önemlisi kendisini 2024 yılında gerçekleştirilecek olan seçimlerde başkan adayı olarak konumlandırdı.

Columbia’da muhafazakar kesimin bulunduğu bir kalabalığa seslenen Pence, “Biden ve Harris ikilisi Başkan Trump ile kaydettiğimiz tüm ilerlemeyi rayından çıkarmaya yönelik liberal bir politika sergiliyor” ifadelerini kullandı. 

MUHAFAZAKAR HIRİSTİYAN GRUP FİNANSE ETTİ

Pence konuşmasını bir kongre merkezinde gerçekleştirdi. Konuşmasını Palmetto Family Council isimli muhafazakar bir Hristiyan grubun finanse etmesi dikkatleri çekti. Pence'in konuşmalarının ardından ülkede “Başkan adaylığına hazırlanıyor” iddiaları kuvvetlendi. 

TRUMP İLE İNİŞLİ ÇIKIŞLI İLİŞKİSİ VAR

Eski Başkan Donald Trump’ın Başkan Yardımcılığını üstelenen Mike Pence bir süredir kendisiyle inişli çıkışlı bir ilişkisi var. Özellikle kongre baskını sırasında Pence ile Trump’ın aralarının açıldığı ve eski başkan yardımcısının o süreçte Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller’a hayal kırıklığına uğradığını belirttiği iddia edilmişti. Ardından Pence’in Ulusal Muhafızlardan yardım alınmasına yönelik çağrıda bulunduğu söylenmişti. Üstelik bununla da bitmemişti…

Pence o süreçte yaşanan olayların ardından ofisine gitmemişti. Trump-Pence ikilisi arasındaki bağların gerildiğine işaret eden önemli ansa Pence’in Başkan Biden’ın yemin törenine katılması oldu. 

Pence rüzgarı esmeye başladı... 2024'te başkan adayı mı olacak? - Resim : 1

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Fotoğraf: Reuters

CUMHURİYETÇİLERİN YARISI HALA TRUMP’I DESTEKLİYOR

Donald Trump ile eski yardımcısı Mike Pence arasındaki gerginlik herkesin malumu. Üstelik Cumhuriyetçi Parti’nin çok büyük bir kısmı hala Donald Trump’a sadık görünüyor. Bu nedenle Pence’in konuşmasında kullandığı şu cümlelerse manidar:

Trump-Pence yönetimi, ülkemiz tarihindeki en düşük işsizliği, en yüksek hane gelirini, en fazla enerji üretimini, en Amerikan yanlısı ticaret anlaşmalarını, en güvenli sınırı ve en güçlü orduyu elde etti.

SEYAHAT PROGRAMI HIZLANACAK

Amerika Birleşik Devletleri’nde gelecek yıl kongre ve valilik seçimleri gerçekleştirilecek. Pence’in de muhtemel Cumhuriyetçi adayları desteklemek için seyahat programını daha aktif hale getirmesi bekleniyor. Eski Başkan Mike Pence, şu anki mevcut durumu 2010 seçimlerinin öncesindeki duruma benzetiyor. O dönemde kongredeki çoğunluğu ele aldıklarını söyleyen Pence, çoğunluğu ele almak için bir araya gelerek 63 koltuk kazandıklarını hatırlatıyor ve şu ifadeleri kullanıyor: 

O zaman da Demokrat bir başkan vardı ve kongrenin her iki meclisinde de demokratlar hakimdi. Ancak o zaman da yine olacağına inandığım şey oldu. Amerika’daki muhafazakarlar tek bir amaç uğruna birleşti.  

“YETER ARTIK DEME ZAMANI”

Pence yaptığı konuşmada 'en yüksek idealler için olumlu bir gündem etrafında birleşme' çağrısı yaparken, “Artık Amerika’yı kazanma zamanı” diyor ve ekliyor, “Özgürlüğü seven Amerikalıların Biden ve Harris’in aşırı sol gündemine ve politikalarına karşı çıkıp ‘Yeter artık’ deme zamanı geldi” ifadelerini kullanıyor.

Aynı zamanda Başkan Biden'a karşı eleştirel tavrını sürdürmeye devam eden Pence, “Biden yönetimi kolluk güçlerini ırkçılıkla suçlayan güruha katıldı” diyor.

Pence rüzgarı esmeye başladı... 2024'te başkan adayı mı olacak? - Resim : 2

PENCE, BIDEN’IN YOLUNDAN GİDEBİLİR Mİ?

Mevcut ABD Başkanı Joe Biden, Barack Obama döneminde Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Yani Beyaz Saray’ın havasını daha önce başkana en yakın şekilde koklayan isimdi. Ardından 4 yıl sonra ABD Başkanı olarak seçildi. Hal böyle olunca akıllara aynı yoldan Trump’ın yardımcılığını yapan Pence’in de gidip gitmeyeceği merak ediliyor. Fakat Trump-Pence arasındaki soğukluk soru işaretleri doğuruyor.

TRUMP: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM

Trump, bu ayın başlarında Güney Florida’da Cumhuriyetçi bağışcılarla gerçekleştirdiği bir konuşmada Pence hakkında “Hayal kırıklığına uğradım” ifadelerini kullandı. 6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından Trump destekçileri Pence’i duruşmalara müdahale etmesi için tehdit etmişlerdi. Pence Perşembe günü gerçekleştirdiği konuşmada o günleri “Ulusumuzun Başkenti için tam bir trajedi” olarak değerlendirdi. Diğer yandan Pence'in yardımcıları Pence'in nisan ayı ortasında kalp pili implantasyonu operasyonundan sonra Trump ile sık sık konuştuklarını söylüyorlar.

Pence rüzgarı esmeye başladı... 2024'te başkan adayı mı olacak? - Resim : 3

"EYALET BAZLI REFORMLARI DESTEKLEMELİYİZ

Perşembe günkü konuşmasında Demokratların oy kullanma hükümleriyle ilgili önerilerine de eleştirilerde bulunan Pence, "Oylarımızı kamulaştırmalarına engel olmalıyız. Eyalet bazlı reformları desteklemeliyiz. Oy kullananların kimliğini korumalı ve her Amerikalının her oyunu güvence altına alabilmek için her gün çok daha fazla çalışmak durumundayız" açıklamasında bulundu. 

Pence bu operasyondan bir hafta önce politika gündeminin ana hatlarını oluşturmak ve Cumhuriyetçiler arasında destek oluşturmak için para toplama ve harcamasına izin verecek "Amerikan Özgürlüğünü İlerletmek" isimli yeni bir siyasi savunma grubunun kurulduğunu duyurmuştu. 

İDDİALI İSİMDEN İDDİALI SÖZLER

Pence bu gruba daha önce birçok görevde bulunmuş ve eski Başkan Trump için de çalışmış birçok tecrübeli isim yerleştirdi. O tecrübeli isimlerden biri olan ve daha önce George W. Bush döneminde Beyaz Saray Sözcüsü olarak görev yapan Alex Conant, Pence'in çok yüksek bir tanınmayla ve güçlü bir siyasi özgeçmişle 2024 seçimlerine gireceğini söyledi. 

Pence'in geçmişinde Trump döneminden kalma olumlı ve olumsuz birçok birikimin olduğunu söyleyen Conant, "2024 seçimlerinde başarılı olması için Trump markasının dışında kendi markasını da oluşturmak zorunda" ifadelerini kullandı.

[email protected]

*Bu haberdeki bilgilerin önemli bir bölümü Wall Street Journal'da yayınlanan John McCormick imzalı 'Pence Levels Critique of Biden as He Eyes Possible 2024 Bid' (2024'te muhtemel bir adaylığa göz koyan Pence, Biden'a eleştirilerin dozunu yükseltiyor) isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel